”Pe vară, eu cred că trebuie să mai crească prețurile cu 20-30%, pentru că s-a scumpit și materia primă, și pentru răsaduri, sămânță, tot ce înseamnă prețul de producție. Deci, prețurile ar trebui să crească ca să putem să ieșim și noi cu un profit”, declara Roxana Marcu, un producător din Piata Giurgiu, pentru cei de la Kanal D.
Realitatea este că reporterii televiziunilor din Capitală sunt siderați vâzând cu cât se vând zarzavaturile în Giurgiu, comparativ cu piețele Capitalei.
Pornind de la declarația de mai sus ne întrebăm dacă aceste creșteri de prețuri, uneori exagerate, sunt cauzate de speculă sau de inflație?
Este probabil cea mai corectă întrebare pe care ar trebui să ne-o punem. Că prețurile sunt tot mai mari, de la o zi la alta si extrem de fuctuante, este deja o realitate economică (sau un mod de a profita si de a face speculă pe seama consumatorului final), ce nu mai poate fi negată.
Fermierii, puțini la număr prin piețe, sunt înlocuiți de precupeți, combinatori sau speculanți, care, culmea, motivează prețul mărfurrilor dând vina pe costurile plătite pe curent, în timp ce cultivatorii deținători de solarii, se plâng la rândul lor de preturile mari ale răsadurilor, a forței de muncă și a multor altor costuri suplimentare.
Și totuși, indiferent cât se cheltuiește cu un solar nu poți cere pe o legătură cu trei fire de leuștean, 5 Lei!!! , așa cum am văzut noi (cu două zile în urmă) pe taraba unui comerciant din Piața Țărănească a Municipiului, femeia argumentând că ”sunt crescute în solar”, de parcă ne-ar fi spus că leușteanul îl cultivă pe lună!
O salată verde ajunge chiar ți la 8 lei/buc, în timp ce trei fire de ceapă verde se vând cu 2-3 lei/legătura.
La astfel de prețuri, evident că procentul de profit ajunge la 80 – 100% !!, evident din dorința comerciatului de a câștiga cât mai mult și cât mai repede.
Exagerările pot fi întâlnite însă chiar și în supermarketuri unde într-o singură săptămână prețul unor fructe precum căpșunele sau zmeura a oscilat din două în două zile pe parcursul a numai două săptămâni. Astfel o caserolă de 130 gr. de zmeură s-a încadrat între 8 lei și 17.90 lei/ caserolă !! Căpșunele în supermarketuri se vând cu aproape 40 lei/kg în timp ce la marketul ”Andy”, din cartierul Tineretului cu o săptămână în urmă prețul la casoletă era de doar 27 lei/kg!
Realitatea este că, deși românii sunt nemulțumiți de specula ce guvernează piețele, niciunul dintre ei însă nu se revoltă. Din nefericire victimele sunt de obicei pensionarii și familiile cu venituri mici.
Așa că bietul cumpărător, a ajuns să intre astăzi în Piață ca într-o biserică, făcându-și cruce la vederea prețurilor!
În consecință totul s-ar putea limita la sintagma cu ” prost nu e cel care vinde, ci acela care cumpără!”
(Jurnal)