După cum ne spunea dr. Alina CHIOSEA, medic primar specialist Dermato- venerice, în ultima perioadă mulți pacienți (atât copii cât și adulți) se prezintă la cabinetul său medical cu multe micoze.
Micozele sunt luate mai mult de la pisici… față de anii trecuți când infecția era transmisă în general de câini (maidanezi). Observ că sunt multe din ce în ce mai multe pisici pe stradă…Infecția apare atunci când sunt luate în brațe – preciza dr. Chiosea.
Micozele apar însă și din cauza prafului. O altă afecțiune frecventă în această perioadă este Impetigo sau ”bubele dulci”, cum se mai numesc ele, popular. Este un microb care se ia repede fiind foarte contagios, mai ales la copii. Ele se manifestă prin eczeme accentuate, alergii (mai ales la cei mici), care sunt agravate și de căldura excesivă de peste zi, cât și de transpirație. Este o boală ce se manifestă la toate vârstele…Sugarii însă fac, în mod special așa ceva, cu erupții de transpirație căci pielicica lor nu suportă căldura și se irită repede.
Dar marea surpriză – de abia acum vine, ne spunea dr. Alina CHIOSEA. Ne confruntăm în ultimul timp tot mai des , deși credeam că e tot mai rară, cu cazurile de Scabie (sau râia), o infecție care nu ține neapărat de curățenie.
SCABIA se ia foarte ușor și se transmite la fel de repede. Dacă nu iei tratament poți să te speli de oricâte ori pe zi că tot degeaba! Ea se manifestă prin prurit ( mâncărimea pielii), eventual cu mici noduli , umflături în zona genitală, la subraț sau pe sân, la femei.
Oamenii sunt infectați în primul rând prin contactul cu pielea apropiată cu persoane infectate, cum ar fi atunci când se joacă, se hrănesc, au un contact sexual sau în îngrijirea persoanelor care au nevoie de îngrijire. Chiar și condițiile de locuit înghesuite și igienice și împărțirea îmbrăcămintei, prosoapelor, lenjeriei de pat și a altor materiale textile contaminate favorizează răspândirea scabiei.
În plus se manifestă printr-o contagiozitate mare, cu cazuri multe în familie. Destul de rebelă la tratamentele clasice. Noroc că au mai apărut unguente noi, căci așa cum știm înainte se trata doar cu sulf – precizza medicul specialist.
Dr. Alina Chiosea ne mai spunea că în această perioadă se confruntă și cu foarte multe reacții alergice la înțepăturile de insecte, mai ales la copii…Manifestate cu umflături urâte, cu mâncărime mare…
În același timp – și cu asta închei – pacienții se mai prezintă la cabinet cu foarte multe alergii provocate de alimentație. Dar de cele mai multe ori este greu de găsit cauza, fiind vorba de rrticarii cronice spontane, fără o cauză cunoscută – ne-a mai precizat dr, Alina CHIOSEA, medic primar dermato-venerice în cadrul Policilinii județene Giurgiu.
(Florian Tincu)