bac-2013-moldova_yupi_md-560x300Elevii de liceu, dar și cei de la grădiniță și școala primară ar putea avea din toamnă noi materii de studiu. Astfel, pentru Bacalaureat s-ar putea introduce ca probă de examen Economia pentru toate filierele, iar micuții de la grădiniță ar urma să învețe despre alimentaţia sănătoasă, igienă şi despre  lupta împotriva alcoolului şi fumatului.

 Concret, liceeni vor putea să își aleagă să susțină ca probă la Bacalaureat, Economia, dacă propunerea eurodeputatului PMP Siegfried Mureșan va fi pe placul ministrului Educației, Mircea Dumitru.

Euroalesul propune introducerea disciplinei Economie ca alternativă la probele scrise la alegere la profilul real din cadrul filierei teoretice, precum și la profilurile tehnic, respectiv resurse naturale și protectia mediului din cadrul filierei tehnologice. Potrivit eurodeputatului, la baza acestei solicitări stau numeroasele studii care plasează România pe ultimul loc între statele membre ale Uniunii Europene și sub media globală în privința educației financiare.

Mi se pare o propunere bună pentru elevii care urmează profilul real, dar și pe cel tehnologic, mai ales pentru cei care vor să se înscrie la o facultate cu specializarea în economie. Aceștia n-ar avea de ce să susțină la bac proba la chimie sau la biologie, dacă își doresc să se specializeze în economie. Cred, de asemenea, că pregătirea aprofundată în acest domeniu le va fi benefică ulterior, pentru că joburile în economie sunt foarte căutate și foarte bine remunerate, ne-a declarat Cătălin Caraivan, președinte al Consiliului Județean al Elevilor Giurgiu.

Și cei mici, începând cu cei de la grădiniță, ar putea avea, pe lângă orele de colorat, desenat sau joacă, și de ”studiat” ”Educaţia prin sănătate”, materie cu ajutorul căreia aceștia vor învăţa despre alimentaţia sănătoasă, igiena şi lupta împotriva alcoolului şi fumatului. Propunerea aparține Ministerului Sănătății, ai cărui reprezentanți spun că aceste ore ar putea fi ținute de medicii și asistentele cabinetelor medicale din şcoli, după ce au făcut și un curs de pedagogie de scurtă durată și că în acest fel micuții ar putea învăța de la vârste fragede despre rolul igienei de zi cu zi, dar și despre alimentația sănătoasă și cum să evite obiceiurile nocive: fumatul, alcoolul, consumul de medicamente și alte substanțe nocive.

Referitor la acest subiect, ne-am adresat unei mămici al unui elev de clasa a-II-a din municipiul Giurgiu, care ne-a spus că în opinia sa, această materie ar fi binevenită în programa școlară, mai ales capitolele ”alimentație sănătoasă” și ”igienă”: Cred și îmi doresc că ai noștri copii să fie instruiți de mici asupra pericolelor la care se expun consumând alimente nesănătoase, care, din păcate, se găsesc pe toate drumurile, dar și asupra unei igiene elementare. Cu cât deprind mai deverme aceste obiceiuri sănătoase, cu atât mai bine pentru ei, pentru sănătatea lor, dar și pentru noi, ca părinți, care oricum le explicăm ce e bine să mănânce și ce nu sau cum să aibă grijă de corpul lor, dar nu strică să învețe aceste lucruri și la școală, dimpotrivă, consider că este o instruire mai mult decât benefică, la care aleșii noștri ar fi trebuit să se gândească mai demult.

 (Teodora Nicolau)