Într-o conferinţă de presă în care a analizat rezultatele  la Evaluarea Națională, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu preciza că doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect româneşte, iar 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie şi de punctuaţie.

 ”Cu alte cuvinte, doar 6% au putut să scrie perfect româneşte. Este o concluzie tristă, dar importantă pentru a şti ce avem de făcut. Mai exact, verbele a vrea, a fi, sau substantivul stradă, adjectivul mândru sau acordul pronumelui cu substantivul, 14% nu ştiu să scrie corect niciunul din cuvintele date la forma cerută”, a spus ministrul, citat de news.ro.

Să nu uităm că nu cu multă vreme în urmă, conjugarea verbului ” a fi”, a dat serioase bătăi de cap unui important personaj politic, Marian Vanghelie, greșelile gramaticale aducându-i porecla de ”Almanahe”.

Prin urmare mulți dintre acești agramați de astăzi , se vor constitui într-o pepinieră pentru viitorul politic al acestei țări.

Dacă s-a ajuns în acest punct, lamentările și nu își mai au rostul, invatamantul, ca întreg sistemul institutional este in colaps si nicio breasla profesionala nu protesteaza pentru  imbunatatirea din punct de vedere valoric a profesiei, solicitările se rezumă la cuantumul salariilor, deși  cresterea numarului de zerouri la retribuție nu atrage dupa sine si cresterea calitativă a actului professional, după cum am constatat atât în educație cât și în alte profesii..

Suntem  captivi  unei societăți ce se degradează treptat, în care tupeul, impostura, imbecilitatea, banul și puterea devin adevăratele  coordonate și respectiv, principii de bază.

(Jurnal)