”La cremenal stimabililor!” Consiliul Județean Giurgiu este decis să preia Zona Liberă!  Primarul Nicolae Barbu amenință cu instanțele de judecată!  

0
414

zlg3  Foto:  Disputa acerbă pentru  Zona Liberă,  transformă acest obiectiv  într-un  fel de ” pământ al făgăduinței” … 

Deși credeam că în privința Zonei Libere Conducerea Primăriei Giurgiu a căzut la o înțelegere cu administrația Consiliului județean și respectiv cu liderii PSD Giurgiu , luni 22 august, o comisie a Consiliului  Județean  din care făceau parte  vicepreședintele  CJ, Cristian Marciu și Lavinia Crișu  în calitate de director al Direcției Juridice a CJ,  a descins la sediul  Zonei Libere cu intenția de a semna protocolul de predare/primire a patrimoniului acesteia. Acest lucru  se întâmplă în ciuda faptului că CL deține 100% din pachetul de acțiuni, fiind acționar principal! Din surse ale cotidianului nostru am aflat că reprezentanții Primăriei nu s-au prezentat la această întâlnire considerând decizia CJ un abuz , nerecunoscând Hotărârea Consiliului Județean.

Ce se va întâmpla cu societățile ce au contracte cu Zona

Conform explicației oferite de fostul prefect al județului, Lavinia Crișu, site-ului ”Opinia giurgiuveanului”, CJ revendică Patrimoniul Zonei Libere pentru faptul că el ar fi fost dat în administrare  către Consiliul local în 2008. După 8 ani de nepăsare Consiliul județean își dorește înapoi,  Zona cu tot cu firmele ce își desfășoară acitivitatea astăzi aici, indiferent de contractele încheiate de acestea și clauzele cuprinse în ele. Totul pare ușor pentru Lavinia Crișu, ca pe vremea când ca prefect  bloca ”pe bandă”, hotărârile Consiliului județean Giurgiu.  Ce se va întâmpla cu firmele ce au închiriat  terenuri în ZL numai Dumnezeu știe…Multe probabil vor pleca, altele vor acționa în judecată Zona Liberă…Până să devină Parc Industrial , așa cum promite astăzi  liderul PSD Giurgiu, Nicolae Bădălău, nimeni nu se va mai simți atras de o zonă care își schimbă proprietarul când nu te aștepți! 

”Investitorii din Zonă nu mai știu al cui e terenul!”

Întrebat  ce are de spus față de acest mod de abordare, primarul Municipiului, Nicolae Barbu, ne-a spus: Ei (n.a -reprezentanții CJ Giurgiu) nu fac distincția clară  între Consiliul local – Municipiul Giurgiu și Consiliul județean. Consiliul județean are  personalitate juridică, are patrimoniu, are angajați,  are buget,  are tot ce vrei, Consiliul local al Municipiului Giurgiu este doar o unitate, o instituție legislativă. Nu are patrimoniu, nu are capital, nu are personal, doar secretarul Primăriei este și secretarul Consiliului. Atât! Mai întâi Consiliul local trebuia să ia o decizie că acceptă varianta lor, dar noi nu facem așa ceva, căci am considerat-o  nelegală. În al doilea rând Consiliul trebuia să dea o Hotărâre din care să rezulte că suntem de acord cu punctul de vedere al CJ și că le cedăm acțiunile. Dar nici așa nu ar fi fost  de ajuns căci tot Consiliul Local trebuia să mandateze o comisie formată din persoane care să meargă și să purceadă la întreg acest  proces de predare… Ei au venit să-și ia terenul… Buuun! Și ce faceți societăților care au contracte? Asta înseamnă că blocați Zona Liberă. Căci dacă administratorii acestora vor afla că există un litigiu în Zona Liberă nu vor mai dori să facă investiții. La acest moment  ei nu mai știu al cui este terenul…Al Primăriei , al Consiliului județean…? Când se vor duce să facă un contract sau vreun proiect , oamenii vor spune:  ”Hai să stăm în banca noastră că ăștia se ceartă , nu știu al cui e terenul, ba al Primăriei, ba al Consiliului județean!” Din dorința  de a dezvolta Zona se va ajunge la un blocaj total , iar noi vom ajunge să ne judecăm în instanță. 

”Juriști sunt destui, dar uitați-vă unde au terminat facultățile…”

  Întrebat ce spun juriștii Consiliului Județean în această privință primarul Barbu ne-a spus: Juriști sunt destui, dar uitați-vă unde au terminat facultățile… Juriștii ăștia  sunt tot cei ce au contestat toate hotărârile  Consiliului județean, în anii din urmă, în timp ce Consiliul Județean le câștiga pe toate… Pe atunci cineva anume ocupa funcția de prefect… În concluzie vor trebui să facă actul autentic;  dacă nu-i autentic atunci  trebuie acordul ambelor părți . E o procedură mult mai complicată…Până la urmă Instanța este cea care va stabili…! – a mai declarat primarul Nicolae Barbu.

 În concluzie  are să se întâmple lucru mare, stimabililor… deocamdată știm  doar că  totul se va decide…  la cremenal!

 (Florian TINCU)