Proba scrisă a concursului de ocupare a funcțiilor vacante de director și director adjunct în școlile  din județul Giurgiu va avea loc în data de 15 octombrie.

 De neînțeles este faptul că numărul locurilor disponibile este aproape dublu față de cel al candidaților înscriși, deși cu ceva timp în urmă era o adevărată bătaie pe aceste posturi în învățământul giurgiuvean.

Conform Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu, pentru cele 80 de posturi de director plin și 15 posturi de director adjunct, s-au înscris doar 48 de candidați.

Întrebată care ar fi cauza acestei lipse de interes pentru posturile de directori, inspector școlar, Georgeta Stănescu, purtător de cuvânt al IȘJ,  ne-a spus că nu poate să ne răspundă la această nedumerire a noastră.

De precizat că cei ce candidează pentru aceste posturi vor trebui să ia cel puțin nota 7 la concursul scris, după care vor trece printr-un interviu, iar apoi vor avea la dispoziție, conform calendarului, 3 zile, în care să opteze pentru funcția dorită, respectiv unitatea de învățământ pentru care vor trebui să susțină, în perioada noiembrie-decembrie și probă de interviu.

În situația în care funcțiile de director și director adjunct nu se ocupă de vreun coleg, prin concurs, conform metodologiei și legislației în vigoare, inspectorul școlar general, cu avizul persoanei în cauză și cu acordul consiliului de administrație, numește în continuare, o persoană prin detașare în interesul învățământului, procedură urmată de la începutul acestui an școlar.

Persoane din interiorul sistemului spun că unul dintre motive pentru inapetența dascălilor în ocuparea acestor funcții  ar fi acela că mulți mulți dintre candidați  nu au avut timp să se pregătească pentru concurs sau au fost depășiți de responsabilitățile din timpul pandemiei.

  O parte dintre cei care  ocupă déjà funcția de directori, se tem că prinși cu problemele din această perioadă ar putea să  aibă surpriza, să nu obțină  nota minimă de 7.

Sunt însă, dintre vechii directori care se bazează  pe faptul că vor  ocupa în continuare această funcție, că nu vor fi prea mulți care se vor înghesui pe aceste posturi și că pentru ocuparea  acestora s-ar putea să se meargă și anul acesta pe aceleași criterii de până acum.

(Jurnal)