La 1 august  a început Postul SÂNTĂMĂRIEI ! Ce scop are el…

0
278

Postul Adormirii Maicii Domnului începe de obicei pe 1 august si are o durată de două săptămâni (1-15 august).

Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. În popor este cunoscut si sub denumirea de Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Este un post care îi pregăteste pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Originea Postului

Originea acestui post a fost fixată în secolul al V lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ținea opt zile. Existau și crestini care posteau toata luna august, în vreme ce alții posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei si a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post sa fie ținut începând cu 1 august și să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Prohodul Maicii Domnului

Exista rânduiala ca împreună cu slujba Vecerniei să se săvârșească în această perioadă a postului Adormirii Maicii Domnului și cele două Paraclise ale Fecioarei Maria, iar în ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.
Postul Adormirii Maicii Domnului înseamna înfranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Dacă ne ţinem departe de anumite mâncăruri, să ne ţinem departe şi de păcate. Să nu ne întristăm că pierdem satisfacția pe care ne-o aduce hrana de „dulce”, căci prin reținerea de la ea vom fi părtași unor daruri care ne fac moștenitori ai Împărăției lui Dumnezeu.

Scopul real al Postului

Dacă în acest post se recomandă ajunare luni, miercuri și vineri până la ora 15.00, ora de la care se poate consuma numai mâncare uscată, iar dacă marti și joi ni se cere să mâncăm fără ulei, nu trebuie să înțelegem că postul Adormirii Maicii Domnului disprețuiește trupul. Nu, acest post caută să-l mântuiasca împreuna cu sufletul. Să nu ajungem la astfel de gânduri: „Mâine ce voi mai găti?”,Astăzi cu ce bani să mai cumpăr bucate de post?”, căci nu diversificarea alimentară şi cheltuiala peste măsură cere postul. Biserica cere să facem din rugăciune mâncare pentru vremea postului şi vom vedea cât de hrănitoare și de ieftină este adevărata mâncare de post, atrăgându-ne atenția că postul are nevoie și de rugăciune. Fără ea, cele două săptămâni de post vor fi chinuitoare și vor părea că nu mai au sfârșit.

(Jurnal)