Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că în cadrul Biroului Politic Naţional a fost votată o modificare a Statutului partidului care prevede ca preşedinţii de filiale judeţene să poată fi demişi cu jumătate plus unu din numărul membrilor din Birou.

Propunerea de modificare a Statutului , ce a avut loc luni, la sediul PNL din Capitală, a fost adoptată cu 32 de voturi “pentru”, 17 “împotrivă” şi şase abţineri.

Potrivit unor surse din PNL, printre cei ce au votat împotriva acestei propuneri se află și liderul filialei Giurgiu, Marin Anton. Alături de  președintele filialei Giurgiu au mai votat împotrivă Cristian Buşoi (Bucureşti), liderul filialei Ilfov – Marian Petrache, fostul deputat Hubert Thuma, liderul filialei de la Prahova – Iulian Dumitrescu, liderul de la Galaţi – George Stângă, senatorul Cristian Chirteş – Cozmanciuc, senatoarea Alina Gheorghiu, liderul filialei Teleorman – Eugen Pîrvulescu şi liderul de Călăraşi – Daniel Drăgulin.

Întrebat de ce s-a împotrivit propunerii lui Ludovic Orban, Președintele PNL Giurgiu, Marin Anton ne-a declarat:

Mie mi s-a părut  inoportun, întrucât președinții de filiale nu o să dorească niciunul să fie dați afară din Biroul Permanent Național (BPN). Președintele de  filială, nu poate fi dat afară  decât cu două treimi din  BPN, birou care are 76 de membri dintre care 49 sunt președinți de filială. În statutull PNL este statuat  să fie dați afară ultimi cinci clasați, practică care s-a perpetuat. Oricum propunerea nu va trece în Consiliul de Coordonare ce va avea loc sâmbătă, întrucât va avea nevoie de două treimi… Asta dacă nu se va număra din doi în doi… Cert este că au  fost discuții aprinse, unii chiar părăsind sala. Reacția președinților de filiale a fost firească,ai  au justificat astfel:” – Eu primesc sarcini de partid să fac diverse activități, una, alta, am sarcini electorale și drept răsplată mă poate da afară cine vrea din BPN?”  În momentul în care se votează cu două treimi, rezultatul depinde de președintii de filiale; în momentul în care alegi să votezi jumătate plus 1, toată lumea stă la mâna Biroului Executiv, care este putere executivă între două BPN-uri. O altă nemulțumire a fost acea că întâlnirile din cadrul BPN-ului nu au loc o dată pe lună, asa cum este stabilit. BPN-ul, că s-a întâlnit foarte rar și nu o dată pe lună, așa cum este statutar, că nu se discută mai mult cu președinții de filială și că politica generală a partidului nu este una consultativă și aici mă refer la consultările ce ar trebui să îi privească și pe președinții de filiale și că deciziile se iau într-un cerc restrâns, la vârful partidului. Unii s-au simțit nemulțumiți pentru că nu sunt agrenați în politica directă a partidului… Probabil prin această propunere sunt vizați vreo șase președinți de filiale, care  fac permanent ”non-combat”  la adresa PSD-ului, neavând nicio luare de poziție în conferințele de presă, în calitate de reprezentanți ai Opoziției, având un  blat cu PSD-ul, care datează încă din perioada USL-ului. Consider însă că dacă vrei să elimini pe cineva, în condiții normale, mai întâi trebuie să justifici această măsură, arătându-i respectivului, concret, lucrurile de care se face vinovat. În fapt, luni s-a votat împotriva abuzurilor șefilor de filiale! Realitatea este că dacă nu ai ca șefi de filiale niște politicieni tari, nu ai rezultate…iar dacă subminezi autoritatea șefului de filială, ești ras! Această strategie o aplică, dacă ați observat și Dragnea la PSD, cu șefii săi de filiale. De aceea îl și sprijină… – a mai spus președintele PNL Giurgiu, Marin Anton.

(Florian Tincu)