AcasăActualitateIzvoarele, comuna în care mortul este dus, pe brațe la  groapă, printre...

Izvoarele, comuna în care mortul este dus, pe brațe la  groapă, printre gardurile curților  și tarlalele cetățenilor!

Zilele trecute urmăream imaginile unui parlamentar giurgiuvean luptând cu noroiul unei ulițe din comuna Izvoarele pentru a ajunge cu câteva pachete la un cetățean cu probleme materiale din localitate. M-a surprins starea drumului care m-a dus cu gândul firesc la modul în care administrează noul primar comuna.

 După cum  știm fostul prim edil al localității, Alin Bănică, a fost cel care, până nu demult,  a făcut din această localitate una din cele mai cochete  și mai atractive de pe harta județului Giurgiu. Din păcate, obligat să renunțe, pentru un timp,  la a mai candida la funcția de primar, noii administratori ai localității par a fi căzut într-o  dezolantă indiferență .

La ”plimbare”, cu mortul în brațe…

Cu ceva timp am asistat întâmplător la funeraliile unui cetățean înhumat în localitatea Izvoarele,  care ne-au scandalizat atât pe noi cât  și pe însoțitorii cortegiului .

Mai întâi de toate trebuie precizat că cimitirul comunei nu are un gard delimitat, făcând  corp comun cu tarlalele  și curțile locuitorilor din apropiere .

Nu există o cale de acces, ceea ce face ca aparținătorii celui mort să-l care  pe cel plecat la cele veșnice, în brațe , circa un kilometru , de  la vehiculul închiriat pe post de dric  și până la groapa din cimitir. Imaginea este sinistră  și totodată scandaloasă, pe undeva semănând cu scenele suprarealiste din filmele marelui Kusturica.

Așa se face că, odată ajunse în locul unde probabil ar fi trebuit să fie ridicată o poartă de acces,  rudele sunt nevoite să se înșiruie pe întreg traseul până la groapă, fiecare purtând în brațe câte ceva din conținutul întregii procesiuni: coșciug, cruce, colivă, coroane, lumânări, coșuri cu cele trebuincioase întregului ritual . Și astfel , cu piciorul îngropat până la gleznă în glodul mocirlos al cărărilor făcute de rudele celor morți, printre crucile  cimitirului, gardul caselor  și terenul proaspăt arat , locuitorii se târăsc anevoios, încercând cu greutate să își mențină echilibrul.

Cealaltă ieșire din cimitir se face  prin mijlocul unei movile cu gunoi menajer . Întrebați de existența vreunui container de  colectare, oamenii locului ne-au precizat că el a existat cândva,  dar că noul primar al localității numai acest lucru n-a avut în grijă. Privind în jur   și făcând comparație cum arată comuna  Izvoarele astăzi în comparație cu imaginea localității de pe timpul primarului Alin Bănică, îmi dau seama cât adevăr există în butada cu omul care cinstește locul!  Ne întrebăm: oare noul primar are ochi să vadă  și el regresul evident  al comunei?   Și dacă da, când  oare va încerca să își convingă concetățenii că n-a fost ales doar pentru a face o tristă  figurație!?

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
24.8 ° C
24.8 °
24.8 °
53 %
0.1kmh
0 %
mar
35 °
mie
36 °
joi
39 °
vin
36 °
sâm
38 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!