Luni, 15 martie, în cadrul Colegiului Tehnic ”Vice Amiral Ioan Bălănescu”, a avut loc, în prezența reprezentanților din presa locală, o sesiune de comunicare a Consiliului Județean Giurgiu, pe tema învățământului dual la Giurgiu, la care au participat Președintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, Vicepreședintele CJ,  Elisabeta Mihalcea (coordonatorul proiectului) și Ana Maria Fierăstrău, director al Colegiului Tehnic.

Din  alegațiile liderilor Consiliului Județean, am aflat că la Giurgiu, doi mari agenți economici s-au implicat activ în programul școlii duale. Prin acest program se urmărește pregătirea de profesioniști în domenii industriale, care, spre deosebire de absolvenții școlilor profesionale, vor avea  posibilitatea, la terminarea studiilor,  de a avea un atestat în meserie, precum și posibilitatea de a lucra pentru firma care i-a susținut sau de a continua studiile în formele învățământului superior.

Programul la care Consiliul Județean este partener, constă în acordarea unor burse pentru cursanții ce intră în acest program, în valoare de 200 de lei, de către Ministerul Educației. Elevii înscriși în program vor primi de asemenea o bursă de 200 de lei din partea firmelor implicate în proiect. Tot în susținerea acestui proiect  urmează a se prelua și moderniza  internatul Colegiului Tehnic ”Vice Amiral Ioan Bălănescu”,  în vederea găzduirii elevilor.

La sfârșitul celor 4 ani de studii, absolventul poate semna (dacă demonstrează că a devenit un bun profesionist), un contract cu Compania care își asigură în acest fel forța de muncă calificată de care are nevoie.

Directorul  Colegiului Tehnic, Ana Maria Fierăstrău, ne spunea că una dintre specializările de bază a acestor cursuri este cel de operator mașini cu comandă numerică CNC, meserie foarte căutată în prezent, ce este remunerată cu sume variind între 5.000 si 10.000 de lei.

Elisabeta Mihalcea, coordonatorul proiectului, menționa că instituția pe care o reprezintă,  Consiliul Județean Giurgiu a preluat această idee implementată cu succes, de peste 10 ani, la Brașov, în speranța că forța de muncă calificată va deveni un atuu determinant pentru investitori și respectiv pentru  investițiile ce urmează a fi atrase în viitor, în județul Giurgiu.

(Patrick Kirițescu)