Inundații și degajări de arbori – cele 35 de intervenții ale pompierilor în perioada de cod portocaliu

0
287

IMG-20170704-WA0000Ca urmare a Avertizării Meteorologice nr. 63 din 03.07.2017 potrivit căreia judeţul Giurgiu este în cod portocaliu din data de 03.07 ora 10.00 pentru averse, ploi cu caracter torențial, la nivelul judeţului, în ultimele 24 de ore, s-a intervenit la 35 de cazuri.

La nivelul I.S.U. Giurgiu au fost aproximativ 200 de apeluri de urgență prin SNAUU 112 în care s-a solicitat intervenția pentru limitarea efectelor  fenomenelor meteorologice. I.S.U. Giurgiu a intervenit la 26 intervenții la inundații (curți, locuințe, anexe, operatori economici, instituții publice), 1 degajare elemente de construcție destabilizate,  2 asigurări măsuri PSI la stâlpi de electricitate căzuți pe carosabil, 6 degajări arbori de pe carosabil.

Prima alarmă s-a dat la ora 6,49, pentru scoaterea apei dintr-o casă din comuna Daia. În cele două camere în care s-a intervenit, adâncimea apei a fost de circa 35 de centimetri.

Au urmat, apoi, o serie de solicitări pentru degajări de stâlpi, copaci sau pentru asigurarea măsurilor PSI în cazul unor stâlpi de electricitate căzuți pe stradă și, începând cu ora 15,11, au început intervențiile în forță pentru scoaterea apei din locuințe sau din zone inundate. Prima a fost o casă din Mihăilești, unde apa din cameră a afectat aproape 11 mp. Apoi, intervențiile au început în Giurgiu, pe strada Rozelor, unde casa și curtea unui giurgiuvean, în total 600 mp, au fost afectate de inundație. Tot de inundație a fost afectată și clădirea ANAF, unde apa pusese stăpânire pe 200 mp din curtea interioară a clădirii. Case și curți au fost scoase de sub ape și pe strada Pietrelor, pe strada Oltului, pe Aleea Plantelor, Fundătura Bujorului, pe strada Gării din municipiu, dar și din localitățile Remuș, Frasinu, Plopșoru, Domnești – Ilfov, Comana.

Nu au fost „iertate” de inundații nici subsolurile de bloc (o intervenție pe șoseaua București), cele ale mai multor societăți comerciale aflate pe strada Gării sau subsolul Inspectoratului de Poliție al Județului Giurgiu (clădirea situată pe strada Călugăreni).

De menționat este faptul că la intervențiile din data de 3 iulie au fost prezente, pentru a-i sprijini pe colegii de la Detașamentul Giurgiu, și cei din Bolintin Deal, Roata de Jos, Mihăilești, Călugăreni și Greaca, forțe care s-au întors la subunitățile lor în această dimineață și cărora inspectorul șef al ISU Giurgiu, colonel Emil Apostol, a ținut să le mulțumească și prin intermediul presei locale pentru operativitate și implicare.

„La momentul actual nu se înregistrează probleme la nivelul circulației pe drumurile publice și nici la nivelul alimentării cu energie electrică a localităților.

Râurile interioare care străbat județul Giurgiu și fluviul Dunărea au un regim de curgere normal, nivelurile și debitele situându-se sub cotele de atenție”, se mai precizează în comunicatul transmis presei de către ISU Giurgiu.

(Jurnal)