Dacă cei mai mulţi dintre noi ne amintim care sunt cele localităţile situate în cele patru extreme cardinale ale ţării, despre centrul României se cunosc foarte puţine lucruri. Deşi nu  există măsurători precise, se pare că “buricul” din spaţiul carpato-danubiano-pontic este Dealul Frumos, o localitate din judeţul Sibiu.

Cei mai mulţi români ştiu precis care sunt extremele ţării noastre: în nord – Hodoriştea, în est – Sulina, în sud – Zimnicea, iar în vest – Beba Veche. Dar centrul ţării unde se află?

Se pare că „buricul” României îl reprezintă un sat din judeţul Sibiu, Dealul Frumos. Nu s-au înregistrat măsurători oficiale, însă localnicii ştiu că sunt în centrul  ţării de la bunicii şi străbunicii lor, o legendă care a rezistat timpului şi pe care ei, la rândul lor, o predau copiilor din localitate.

Potrivit wikipedia, Dealu Frumos, mai demult Şulumberg, Şulemberg, (în dialectul săsesc Schinebärch, Šinebarχ, în germană Schönberg, în trad. „Dealu Frumos”, în maghiară Lesses, Leses ) este un sat în judeţul Sibiu, Transilvania. Aparţine de comuna Merghindeal şi se situează la 89 de kilometri faţă de reşedinţa de judeţ.

Puţini ştiu însă că acest loc ferit de agitaţia modernă este cunoscut drept centrul ţării. Dacă te afli pe drumul dinspre Agnita înspre Sibiu, o tăblie montată chiar la intrarea în Dealul Frumos te anunţă că ai intrat în epicentrul României. O găselniţă turistică inteligentă care te face, ca turist, să te opreşti şi să cercetezi locurile.

Conform site-ului povestisasesti.com, satul a fost atestat documentar în 1280, într-un act de vânzare-cumpărare prin care Greavul Gerlachus de Pulgromonte (denumirea lat. a Dealului Frumos pe atunci) cumpăra o moară din Stejeriş. Apoi peste localitate au năvălit tătarii, iar în urma lor a rămas mare prăpăd. Atât că oamenii destoinici au muncit de au refăcut satul, aproape de la zero.

Istoria tristă a localităţii a început şi aici la 1945, odată cu deportările, apoi CAP-ul şi exodul saşilor în Germania. Din 2003, cetatea a fost luată în comodat de către UAUIM Bucureşti, fiind folosită ca Centru de Studii de Arhitectură Vernaculară, calitate în care găzduieşte periodic evenimente culturale şi workshop-uri organizate de studenţi.

Dacă cei mai mulţi români nu ştiu că Dealul Frumos este centrul ţării lor, se pare că Prinţul Charles ştie de acest loc. Fundaţia Mihai Eminescu Trust (MET), patronată de moştenitorul Marii Britanii, a cumpărat o casă în Dealul Frumos, pe care a renevat-o şi pe care o promovează în programele sale.

Fundaţia a fost înfiinţată în România în anul 2000, cu scopul de a conserva şi pune în valoare peisajul cultural şi natural din localităţile cu biserici fortificate din Transilvania, conform Mediafax.