Astăzi, 4 octombrie 2021, senatorul Toma Petcu în calitate de președinte al Comisiei pentru Transporturi și infrastructură din Senatul României a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții asociațiilor transportatorilor din România (FORT, COTAR, UNTRR, APTE 2002 etc.).

La prezenta întâlnire a participat și Andrei Alexandru, vicepreședintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților.

Subiectul principal al întâlnirii a fost propunerea legislativă inițiată de PNL, care propune, printre altele, ca diurnele angajaților care efectuează transport internațional să nu fie impozitate. Propunerea anulează şi diferenţele de obligaţii fiscale principale şi/sau obligaţii accesorii, stabilite de ANAF, ca urmare a reîncadrării sumelor neachitate reprezentând indemnizaţia primită pe perioada delegării şi detaşării şoferilor, aferente perioadei 1 iulie 2015 şi data intrării în vigoare a legii.

Reprezentanții transportatorilor au reiterat urgența demersului legislativ, având în vedere diferitele interpretări ale prevederilor referitoare la regimul fiscal aplicabil diurnei acordate şoferilor care efectuează transport în străinătate pe perioada detaşării, ceea ce a condus la reîncadrarea acesteia ca venit asimilat salariilor.

Consider că, pentru a reduce povara fiscală a şoferilor, având în vedere și contextual epidemiologic, este nevoie în Parlament de urgentarea adoptării propunerii legislative. Comisia pentru Transporturi și Infrastructură din Senat va dezbate cu celeritate această propunere benefică pentru transportatori” – comunică senatorul liberal de Giurgiu, Toma PETCU.

(Toma PETCU- senator PNL de Giurgiu)