Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desemnat joi, prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, membrii completurilor de cinci judecători pentru anul 2019, scrie Agerpres.

Tragerea la sorţi a fost realizată de preşedintele Instanţei supreme, Cristina Tarcea. Completurile formate joi, 3 ianuarie, vor judeca dosarele înregistrate începând din ianuarie anul acesta, cel puţin aşa a decis Consiliul Superior al Magistraturii. Aceasta înseamnă că toate dosarele de mare corupţie cu decizii în primă instanţă, dar care nu au fost motivate înainte de finalul lui 2018, vor fi judecate în aceste componenţe.

E vorba, între altele, de dosarele lui Darius Vâlcov, Alina Bica – ANRP, Mircea Drăghici, Andreea Cosma. O premieră a anului este că preşedintele Instanţei supreme va fi numit direct de judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii, fără ca şeful statului să mai aibă un cuvânt de spus. Asta după ce, anul trecut, Parlamentul a modificat statutul magistratului.

Toate procesele de la completurile de 5 judecători de la ICCJ, printre care cele ale lui Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc, Sebastian Ghiţă, au fost amânate în 3 decembrie pentru 14 ianuarie.

(Jurnal)