Inflația dă peste cap prognozele specialiștilor financiari

0
184

Inflația din zona euro a atins niveluri record în martie, surprinzând chiar și pe cei mai mari specialiști financiari.

În zona euro, inflația anuală a fost de 7,5% în martie, față de 5,9% cu o lună înainte, cu 0,8 puncte procentuale peste estimarea medie din piață. În Polonia, inflația din martie a atins nivelul de 10,9% în martie, față de 8,5% cu o lună înainte, depășind așteptările pieței cu 1,1 puncte procentuale.

În ambele cazuri, ultimele cifre și diferențele față de estimările din piață au atins maxime multianuale, sau chiar maxime istorice”, spun specialiștii băncii ING.

BNR a hotărât, marți, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,50% pe an. Totodată, s-a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4% pe an, de la 3,50% pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2% pe an, de la 1,50%, precum și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară.

Decizia a fost luată în contextul în care rata anuală a inflației este așteptată să crească ceva mai pronunțat în următoarele luni decât s-a anticipat în luna februarie, sub impactul șocurilor pe partea ofertei, potrivit evaluărilor actualizate ale băncii centrale.

(Jurnal)