Ministerul Sănătății pregătește o testare la nivel național, pentru a verifica nivelul de imunizare a populației, dar și de răspândire a virusului.

Testarea la nivel național ar urma să se facă după 1 iunie.

În luna iunie (cel mai probabil) va începe un studiu în care vor fi testare persoane din toate judeţele. Numărul celor testaţi va fi diferit în funcţie de numărul de cazuri, de numărul de decese, de numărul celor din ATI din fiecare judeţ. Se vrea o evaluare a primului val de pandemie, dar şi o pregătire pentru ceea ce va urma din toamnă (o estimare a numărului celor care se vor îmbolnăvi). Va fi făcut de ministerul sănătăţii prin INSP, respectiv DSP-uri. Au zis că din luna iunie, pentru că se aşteaptă ca atunci să se termine acest prim val de îmbolnăviri, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

Cine va fi testat…

Ministrul a precizat că vor fi testați voluntarii din zonele alese de autorități.

Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde și de testele care ar putea fi serologice, sau și moleculare. În funcție și de zone. Unele cu focar mare, altele cu focar mic. O să testăm voluntarii, dar pe care îi căutam în anumite focare, a explicat ministrul Sănătății.

(Jurnal)