Începând de marți, 2 iunie, o parte a elevilor care vor susține, în această vară, examene (Evaluarea Națională sau Bacalaureatul) se vor întoarce în bănci, pentru pregătirea acestora. Până la sfârșitul săptămânii trecute, fiecare unitate școlară trebuia să transmită, pentru centralizare, numărul elevilor care și-au exprimat – în scris – dorința de a participa la aceste ore de pregătire. 

Cum se derulează pregătirile

Unitatea de învățământ trebuie să realizeze un orar în așa fel încât grupa de 10 elevi să vină la școală într-un anumit interval orar, să nu se întâlnească cu alte grupe de câte 10. Va fi o succesiune. De exemplu, dacă la ora 9.00, vin primii 10 elevi, la 9.20 să vină următoarea grupă de elevi. La intrarea în școală sau la poarta școlii, va fi întâmpinat elevul de către un cadru medical care îi va lua temperatura, după care elevii vor parcurge un culoar bine definit de către unitatea de învățământ prin curtea școlii, vor ajunge în fața ușii, vor avea acolo covorașe cu dezinfectant, vor pătrunde în unitatea de învățământ în care se va realiza dezinfectarea, igienizarea cu o zi înainte și, cu o oră înainte de pătrunderea personalului și a elevilor, vor fi deschise pentru aerisire ferestrele. (…)

Vor merge să se spele pe mâini, vor primi dezinfectant, vor primi măști asigurate de către Ministerul Educației. Apoi, vor fi îndreptați către sala de curs. În sala de curs, repet, nu vor intra mai mult de 10 elevi și un cadru didactic. Vor rămâne în sala respectivă două ore dacă sunt clasa a VIII-a, trei ore dacă sunt clasa a XII-a/a XII-a pentru aceste lecții de pregătire.

O oră de curs va dura 50 de minute. Va urma o pauză de 10 minute, în care elevii sau cadrele didactice nu vor putea interacționa cu alți elevi. După ce se încheie cursurile, elevii vor fi conduși de către cadrul didactic spre ieșire, vor arunca masca pe care au folosit-o în timpul cursurilor, vor primi de la școală o altă mască și vor pleca spre casă.

La Giurgiu, după cum ne spunea inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean, Adelina Sîrbu, din cei 3695 de elevi (de la clasele a VIII-a și a XII-a), și-au exprimat dorința de a participa la pregătire un număr de 2657 de elevi. Restul, ne mai preciza Adelina Sîrbu, vor continua pregătirea on-line. De altfel, încă de săptămâna trecută, toate unitățile de învățământ au fost pregătite pentru noua modalitate de prezență la cursuri a elevilor din anii terminali.

(Jurnal)