Incendiul izbucnit luni seară la Notre Dame din Paris a provocat prăbuşirea turnului catedralei, imaginea amintind, conform unor declarații ale mai multor martori, de momentul prăbușirii turnurilor gemene de la World Trade Center din Statele Unite, ca urmare a atentatelor din 11 septembrie 2001.

Momentul în care o parte a Catedralei Notre Dame se prăbuşeşte a fost surprins într-o filmare făcută de un martor. 

https://www.youtube.com/watch?v=hKq77Eo0uKc

Turnul Catedralei Notre-Dame era botezat „La fleche” („Săgeata”) și fusese ridicat în secolul al XIII-lea. Eugene Viollet-le-Duc îl reconstruise, în epoca modernă.

Noul turn era făcut din lemn de stejar, acoperit cu plumb. Totul cântărea 750 de tone. Era înconjurat de statuile celor 12 apostoli, în patru grupuri de câte trei. Fiecare dintre aceste grupuri era precedat de către un animal, simbolizând cei patru Evangheliști: un tăuraș pentru Sfântul Luca, un leu pentru Sfântul Marcu, un vultur pentru Sfântul Ion și un înger pentru Sfântul Marcu.

La baza turnului se aflau mai multe relicve, cea mai importantă dintre ele fiind un fragment din coroana de spini ce i-a fost pusă pe cap, în batjocură, Mântuitorului Iisus Hristos înainte de a fi răstignit. De asemenea, se găseau moaștele lui Denis și ale Sfintei Geneveva (Genoveva), patronii spirituali ai Parisului. În 1935, Arhiepiscopul Verdier postase relicvele acolo, pentru ca întreaga Catedrală să fie ferită de fulgere. Conform ultimelor informații, aceste relicve au fost salvate din flăcări. De asemenea, și mare parte a vestigiilor artistice au scăpat de furia flăcărilor, statuile aflate la baza Săgeții fiind luate de acolo cu doar câteva zile în urmă, în cadrul lucrărilor de renovare. 

Poliţia a informat că nu este cunoscută deocamdată cauza incendiului şi că nu există victime, fără să ofere detalii.

Lucrările de renovare care se efectuau la Catedrală aveau valoarea de şase milioane de euro.

.(Jurnal)