În localitatea Grădiștea, comuna Comana, a fost confirmat prin buletinul de analiză emis de I.D.S.A București în data de 23.11.2018, un focar de pestă porcină africană.
În județul Giurgiu, la data de 24.11.2018, evoluează 35 de focare de PPA în 26 de exploatații nonprofesionale și în 3 fonduri de vânătoare (9 cazuri la porc mistreț)
Toți porcii din exploatațiile nonprofesionale afectate au fost eliminați.
Acţiunea s-a realizat cu respectarea H.G. nr. 1214/2009 cu modificări (H.G. nr. 484/2018) proprietarii fiind despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
Până la această dată au fost acordate despăgubiri în valoare de 137.570 lei pentru 30 de exploatații nonprofesionale afectate.
DSVSA Giurgiu solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Nerespectarea recomandărilor și a planurilor de măsuri elaborate pentru exploatațiile afectate, pentru zonele de protecție (3 km în jurul focarelor), supraveghere (10 km în jurul focarelor) și pentru zonele afectate în cazul confirmării PPA la mistreți, conduc la răspândirea bolii în teritoriu.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Liviu FLORESCU