CCR a constatat neconstituţional ,  ca managerii   din intreprinderile publice să fie selectați după criterii politice!

Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat marţi că este neconstituţională legea care modifică articolul 1 alineatul (3) din OUG nr. 109/2011 privind guvernanta corporativă a întreprinderilor publice.

În decembrie, Parlamentul a aprobat o lege prin care circa 100 de companii de stat urmau să fie exceptate de la aplicarea legislaţiei privind guvernanta corporativă. Altfel spus, managerii acestora ar urma să fie selectaţi după criterii politice. În privinţa listei cu societăţile de stat exceptate de la aplicarea legislaţiei privind guvernanta corporativă, a existat multa nehotarâre din partea parlamentarilor. Iniţial, proiectul de lege viza doar Administraţia Naţională de Meteorologie, care urma să fie adăugată la cele doua excepţii prevăzute deja în OUG 109/2011: Regia Autonomă „Rasirom” şi Compania Nationala „Romtehnica”.

 În luna iunie, senatorii au aprobat sa sa introduca, într-un proiect de modificare a OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, o lunga lista cu societati si regii de stat care trebuie exceptate de la managementul profesionist.  O dovadă , fără precedent, a dorinței politicienilor de a avea control total la conducerile instituțiilor. Analiștii susțin că acest lucru se datorează faptului că în România, clientela politică este tot mai greu de mulțumit astfel că nu  mai erau de ajuns doar deconcentratele , unele companii unde statul încă mai are control  și nici consiliile de administrație.  Astfel   urma ca și  companiile să fie conduse nu de manageri competenți,  ci de  manageri aleși după criterii exclusiv politice, competențele și experiența fiind accesorii  în comparație cu activitatea politică. În acest ritm, ne vom specializa  tinerii la sediile partidelor și în campaniile și școlile de vară, universitățile și studiile devenind inutile. De fapt ne vom întoarce la școlile de partid din Epoca Ceaușescu, vremuri în care carnetul de partid și funcția de activist prima , având întâietate în raport cu titlurile universitare și pregătirea profesională.

(Jurnal)