În stare de alertă, procesele penale și civile se pot desfășura online

0
104

Odată cu intrarea în vigoare a Legii privind unele măsuri în domeniul justiției, în contextul pandemiei de COVID-19, atât procesele civile, cât şi cele penale se vor putea desfășura online după cum anunță Ministerul Justiției.

Legea intrată în vigoare în data de 2 mai prevede ca, în contextul pandemiei de COVID-19, atât procesele civile, cât şi cele penale să poată să se desfășoare online.

„Până acum, utilizarea mijloacelor de comunicare online era acceptată doar în cazul audierilor din procesele penale, cu acordul persoanei în cauză”, arată Ministerul.

Astfel, Legea privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19 (Legea nr. 114/2021) aduce următoarele noutăți:

*În procesele civile – când este posibil, cu acordul părților, instanțele pot hotărî ca ședințele de judecată să se desfășoare fără participarea fizică a părților în sală de judecată, în format videoconferință.

*În procesele penale – persoanele private de libertate, altele decât cele aflate în arest la domiciliu, pot fi audiate prin videoconferință, fără a fi necesar acordul acestora. Aceste dispoziții nu se aplică în următoarele cazuri: audierea în cursul urmăririi penale, judecarea cauzelor cu inculpați minori, cauzele privind reabilitarea judecătorească şi ședințele de judecată declarate nepublice.

„Noile dispoziții se aplică pe durata stării de alertă, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acesteia. Ne dorim ca desfășurarea online a ședințelor de judecată să devină o normalitate, dincolo de situațiile excepționali. În acest sens, Ministerul Justiției lucrează, în prezent, la mai multe proiecte de digitalizare a instanțelor de judecată, cum ne-am asumat de altfel în Programul de Guvernare”, menționează Ministerul Justiției.

(Jurnal)