Campania electorală începe să semene tot mai tare a iarmaroc, unii dintre liderii partidelor pretându-se la tot felul de  jocuri mizerabile, în negocierile purtate în preambulul alegrilor din toamnă, propuneri ciudate ce te fac uneori să te crucești.  Iată de ce politicienii antrenați în astfel de tranzacții  încep să semene cu conchistadorii care  sute de ani în urmă schimbau cu băștinașii mărgele colorate contra blănuri sau pepite de aur.

Așa se face că doar cu câteva zile în urmă reprezentantul unui partid puternic de pe plan local oferea unei persoane ce și-a anunțat candidatura la primăria unei comune din județ, persoană cu multă popularitate în cadrul localității și evident cu mari șanse de a lua Primăria, să renunțe pur și simplu  la candidatură.

Trocul este de neimaginat, reiterând sintagma  cu ”să vinzi blana ursului din pădure… !” Politicianul propunea candidatei din alt partid, un post de funcționar public, (șef al unui serviciu din cadrul Consiliului județean Giurgiu),  cu un salariu extrem de tentant, dar cu condiția de a renunța la a mai candida la primăria comunei respective, unde partidul celui care făcea propunerea, avea un candidat cu șanse mult mai mici…

De noaptea minții pare siguranța cu care politicianul făcea promisiuniea de numire în funcție, părând sigur că partidul pe care îl reprezintă va câștiga alegerile, deși ele urmează a se desfășura abia peste două luni.

O imagine care arată cât de mare este putregaiul în politică și cum sunt negociate astăzi  funcțiile  în instituțiile de stat,  funcții bine plătite, cu scopul de a atinge targeturile propuse în alegeri,  posturi călduțe, plătite  din bani publici, în care ulterior, locatarii lor vor tăia frunză la câini pentru un mandat de patru ani.

În consecință, la Giurgiu, campania alegerilor electorale din toamnă  a început  deja pentru politicieni. Singura schimbare, considerată esențială, este aceea că de data aceasta mita electorală nu se mai acordă electoratului, ci contracandidaților  Iată o modalitate mai practică, mai puțin costisitoare, dar mai ales mult mai sigură de reușită!  

În consecință electoratului, anul acesta, în plină Pandemie, i se livrează  mărgele colorate, în timp ce contracandidaților  incomozi, 4 ani de miserupism pe niște salarii nesimțite!

(Kârko Tașu)