La un an de la preluarea conducerii Muzeului Județean de Istorie „Teohari Antonescu” din municipiu, directorul instituției de cultură, Ionel Muscalu, a organizat o întâlnire cu presa locală, în vederea prezentării unui scurt bilanț.

Astfel, deși la preluarea mandatului, Ionel Muscalu își propusese organizarea a 12 expoziții, numărul acestora a fost, în schimb, de trei ori mai mare. O creștere a fost înregistrată și în ceea ce privește numărul de vizitatori ai muzeului: de la puțin peste patru mii, câți s-au înregistrat în anul 2017, pe parcursul anului 2018 numărul acestora a ajuns la 10.109 vizitatori, aproape 15% dintre aceștia fiind vizitatori plătitori.

„Consider că este o creștere, în condițiile în care, în anul 2017, în primele trei luni, nu am avut decât trei vizitatori plătitori!”, spunea, în cadrul conferinței de presă de luni, 14 ianuarie.

„În anul trecut, am avut organizate 15 expoziții noi, multe dintre ele fiind dedicate Centenarului Marii Uniri. De asemenea, am avut organizate expoziții, să le spunem, itinerante, expoziții cu care am mers în toate școlile din municipiu. Asemenea evenimente vrem să organizăm și cu unitățile școlare din județ, pentru că am observat o deschidere extraordinară din partea copiilor”, mai preciza Ionel Muscalu.

Totodată, în ultimul an au fost organizate un număr de seminarii, simpozioane sau conferințe, organizate cu sprijinul mediului academic, dar și al instituțiilor de specialitate de la nivel local sau național. Nu au lipsit nici lansările de carte, trei la număr pe parcursul anului 2018: “Mircea cel Bătrân – 600 de ani”, autori: Cristian Moșneanu și Ștefan Dumitrache, 1 februarie; “Dunăre – drum fără de pulbere”, autor: Vasile Cristoi; “Povestiri vlăscene”, autor: Marin Cristian și revista “Clubul Artelor XXI”, 31 octombrie.

„Un regret, dacă pot spune așa, îl reprezintă faptul că avem un spațiu restrâns mult pentru activitatea secției de etnografie din cadrul muzeului, una dintre cele mai importante ale noastre. Această secție nu este doar pentru evenimente, ci reprezintă un colț de cultură reală a județului, iar situarea sa în centrul orașului ar putea-o transforma într-un adevărat punct de atracție pentru publicul giurgiuvean. Recunosc, în acest an nu a fost deloc ușor, dar, grație tuturor celor care muncesc în acest muzeu, s-a reușit o revigorare a instituției noastre!”, a mai precizat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, directorul Muzeului, Ionel Muscalu.

*