Situație jignitoare și umilitoare în același timp pentru familiile celordispăruți în tragedia de la Colectiv. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) analizează cererea de pensionare a magistratului Valeriu Mihai Terceanu de la Tribunalul Bucureşti, care judecă şi dosarul Colectiv.

Dacă cererea acestuia  va fi aprobată, procesul în cazul Colectiv ar putea fi reluat de la zero.  Această cauză a ajuns la Tribunalul Bucureşti după ce în 5 aprilie Judecătoria Sectorului 4 a decis să reunească dosarul incendiului de la clubul Colectiv cu cel al fostului primar Cristian Popescu Piedone.

Totodată, magistraţii au respins cererea urmaşilor celor decedaţi şi a răniţilor ca statul să fie parte în proces pentru plata despăgubirilor. Judecătorii au respins şi sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie ridicată de juristul Ministerului de Interne. Judecătoria Sectorului 4 a început, în 7 februarie, judecarea pe fond a dosarului „Colectiv” în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă patronii clubului şi administratorii firmei care a pus artificiile în seara concertului din 30 octombrie 2015. În dosarul „Colectiv” s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii.

Procurorii Parchetului instanţei supreme i-au trimis în judecată pe patronii clubului Colectiv cât și pe Daniela administratorii firmei Golden Ideas Fireworks Artists care au instalat artificiile folosite în seară concertului din 30 octombrie 2015 , dar şi pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a fost prezent în club. Toți aceştia sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în formă agravată şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă. În plus, Daniela Niţă este judecată şi pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

De asemenea, SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost trimise în judecată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în formă agravată.

(Jurnal)