Zilele trecute s-a petrecut un lucru care a inflamat din nou o parte a opiniei publice în legătură cu modul de împărtășire a credincioșilor. Peste 100 de credincioși care s-au înghesuit duminică, la Constanța, la liturghia de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” au fost împărtășiți chiar de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Toți cu aceeași linguriță!

Din punct de vedere penal, gestul se putea cataloga, în actualul context al pandemiei de coronavirus, ca:„infracţiune de zădărnicire a combaterii bolilor”. 

În „Cuvântul pastoral pentru întărirea în credinţă şi în comuniune euharistică” , din 28 februarie, al PFP Patriarhul Daniel, aflăm  însă următoarele: „Iar credincioşii, care au totuşi teamă de a se împărtăşi din acelaşi Sfânt Potir cu aceeaşi linguriţă, vor cere sfatul preotului duhovnic spre a se întări în credinţă şi a spori în comuniune bisericească”.

Comunicatul propriu-zis a fost emis de Patriarhie în data de  27 februarie şi el  recomanda, cităm: „Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtăşirea din Sfântul Potir cu linguriţa comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtăşirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriţă adusă de acasă şi folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin)„.

Pe scurt, Comunicatul Patriarhiei recomandă celor care se tem de îmbolnăvire să ceară împărtăşire cu linguriţa proprie, iar Cuvântul pastoral al Patriarhului recomandă celor care se tem de a se împărtăşi cu aceeaşi linguriţă să ceară sfatul duhovnicului. Și astfel se pune capăt unei controverse ce crea o serie de comentarii pe seama acestui ritual religios.

În realitate, spun cunoscătorii, este vorba de vibraţia unei mari mize pe care şi-a asumat-o Biserica: anume aceea de a dovedi existenţa lui Dumnezeu în faţa publicului şi a necredincioşilor.

(Jurnal)