„Îmi place școala mea”, tema unui cărți de cercetare lansate la Ateneul „Nicolae Bălănescu”

0
381

Cristina Cătălina Tudorie, profesor de pian al Școlii Gimnaziale de Artă “Victor Karpis”, a lansat astăzi, 16 mai, la Giurgiu, în sala mare a Ateneului „Nicolae Bălănescu” cartea „Îmi place școala mea”, o cercetare cu privire la influența studiului unui instrument muzical asupra atitudinii elevilor față de școală.

„În prezența autorităților locale, a celor dragi și nu în ultimul rând a unor persoane de elită la nivel universitar și cultural, prin a căror prezență a fost validată drept deosebită lucrarea dnei. Tudorie, cartea a fost prezentată publicului de specialitate și nu numai.

„Cartea pe care o țineți în mâini este invitația la împrietenire a copiilor cu muzica” (conf.univ.dr.Maria Goga) stă scris pe copertă, ca o concluzie pe cât de simplă și firească, pe atât de seriosă.

Despre aceeași lucrare, dna prof. univ. dr. Sanda Hîrlav-Maistrorovici, cea care semnează prefața, spune „Cartea invită pentru început, la o adâncă meditație asupra locului pe care îl ocupă muzica în viața de zi cu zi a oamenilor (…) demersul demonstrativ explică în mod științific relațiile și conexiunile din creierul uman în urma cărora, experința muzicală brută se transformă în experiență spirituală, antrenând o serie de alți factori interni, cum ar fi inteligența, muzicalitatea, aptitudinile, atitudinile, interesele, motivațiile, temperamentul și caracterul și externi, cum ar fi cei demografici, geografici sau mediul familial.”

Fiind un studiu, cartea cuprinde o ipoteză de cercetare, informații legate de tipul cercetării, metodologie, eșantion, colectarea și analiza datelor și nu în ultimul rând formularea concluziilor și a recomandărilor.

Pentru această cercetare, autoarea a ales grupul țintă din școlile din zona Giurgiului, în anul școlar 2017-2018, eșantionul final cuprinzând 110 elevi din care 50 studiază un instrument muzical, iar la capitolul concluzii, este precizat că muzica are efecte benefice în procesul de creștere, dezvolare și educare a copilului, cu numeroase avantaje morale, fizice, emoționale și cognitive, estetice, psihice, spirituale și intelectuale.

În sală au fost prezenți primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, viceprimarul Marian Damian, iar administratorul public, Ionel Muscalu, a fost invitat să ia cuvântul, felicitând autoarea pentru conținutul cărții „un instrument util de lucru pentru cadrele didactice de specialitate”, dar și pentru inițiativa de a realiza acest studiu de cercetare ”hrană spirituală pentru sufletele dornice de pragmatismul frumosului”.

Invitații au primit cu acest prilej și colecția „Sclipiri pe portativ” semnată Mihaela Carmen Crăciun în colaborare cu Cristina Cătălina Tudorie și Daniel-Junior Tudorie, apărută la Editura “Viață și sănătate, în anul 2021, și care cuprinde 43 de cântece, fiecare partitură fiind însoțită de codul QR ce poate fi folosit pentru ascultarea melodiei și versurilor fiecărei piese.

Cristina Cătălina Tudorie este profesor de pian, gradul I, la Școala Gimnazială de Artă “Victor Karpis”, a absolvit Masterul în educație cu accent în Administrația Educativă la Universitatea Montemorelos din Mexic, a participat la conferințe multidisciplinare, internaționale și numeroase proiecte educative, a publicat în reviste și nu în ultimul rând, este cunoscută în comunitatea giurgiuveană ca fiind dirijoarea corului “Soli Deo Gloria”, transmite Primăria municipiului Giurgiu.

(Jurnal)