Musulmanii din România au celebrat vineri, 1 septembrie 2017, Kurban Bayram  sau Sărbătoarea Sacrificiului – ”Eid al Adha”, un fel de Paște al nostru, unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificaţie comemorativă  în Islam.

 Conform tradiţiei, Muftiul Muurat Iusuf a oficiat Marea Rugăciune Comună (Bayram Namazi) vineri, de la ora 7.10, la Geamia Hunkar, din Constanţa după care a participat la o serie de sacrificii ritualice. În această zi se taie berbeci și se oferă pachete  cu carne de ”kurban” pentru familiile nevoiaşe . Un obicei ce încă se păstrează acolo unde există comunități imporante de musulmani: judeţele Constanţa, Tulcea şi Cǎlǎraşi. Ele sunt oferite de Muftiatul Cultului Musulman din România, împreună cu reprezentanţii Direcției Ministerului Cultului Islamic din Republica Turcia (Diyanet İşleri Başkanlığı) si reprezentanți ai unor asociații social-umanitare din Europa.

Sărbătoarea Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini), cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu Ismael şi adoraţia lui Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate.

(Jurnal)