În cadrul unui dialog halucinant, marţi seară, la TVR1, în emisiunea “România 9”, întrebat de  către deputatul PMP, Robert Turcescu, ce diplomă are, pesedistul Eugen Teodorovici, a făcut o dezvăluire stupefiantă, că are o diplomă de la Academia Naţională de Informaţii (n.red.- ce aparține SRI), dar că nu ştie în ce ,fiindcă nu “a trecut vreodată pe acolo”!?

Fostul ministru a recunoscut că nu s-a dus să-și ridice diploma:Mi s-a adus, nici măcar n-am luat-o eu. Mi s-a dat, da, pur si simplu. Diploma a venit la finalul acelor trei luni de zile. La care, recunosc, eu n-am fost” – a mai precizat Teodorovici.

O afirmație ce a declanșat un adevărat scandal în mass media.  A doua zi, Preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, comentând afirmaţia senatorului Eugen Teodorovici, cum că  ar fi absolvit un curs ANI, fără a se prezenta, a declarat: Atunci când a fost el cursant exista obligaţia de a participa la un anumit procent de cursuri, dar că nu crede că a fost la toate.

Solicitat să comenteze declaraţiile senatorul PSD Eugen Teodorovici, Manda a răspuns: Nu am ce să comentez, am înţeles că s-au sesizat cei de la Academie, va exista acolo o analiză, o să vedem răspunsul, nu e o chestiune care să fi sesizat Comisia”.

Întrebat dacă este o practică în acest sens, ca ANI să elibereze diplome în acest mod, Manda a răspuns: „Nu ştiu care sunt cursurile pe care le-a făcut domnia sa sau nu le-a făcut. Eu, când am fost la cursuri acolo, cred că aveam o obligaţie să participăm la un procent din cursuri”.

„Am fost la diferite astfel de cursuri, nu cred că am fost nici eu la toate, şi la sfârşit s-a eliberat o diplomă, dacă e vorba de acelaşi lucru. Pot să vă spun că, dacă au fost acelaşi gen de cursuri, nu au fost cursuri de racolare, ci cursuri în care erau prezentate diferite aspecte din viaţa societăţii, diferite instituţii ale statului – cum funcţioneză – şi erau invitaţi şefii acelor instituţii să prezinte celor care sunt acolo la curs”, a adăugat Manda.

În acest timp mulți tineri pierd luni bune din viață prin biblioteci, și mulți bani studiind pentru a intra în posesia acestei diplome pe care alții o primesc drept cadou…

În urma scandalului iscat și a acestor declarații se pare că în cadrul Academiei s-a declanșat o anchetă ce se află în derulare.

(Jurnal)