Iarna 2021-2022 a fost una extrem de dificilă pentru Uzina Termoelectrica Giurgiu. Cum arată bilanțul și ce ne așteaptă…

0
30

În ciuda greutăților majore din iarna 2021-2022, în primul rând datorită prețului de achiziționare a gazului de pe piață, Uzina Termoelectrică Giurgiu a reușit să furnizeze energie termică, atât populației Municipiului, abonați ai sistemului de încălzire centralizat, cât și agenților economici și nu în ultimul rând instituțiilor de pe plan local pentru care căldura rămâne un factor vital pentru funcționarea lor (Spital, centre de asistență socială etc.).

O situație extrem de grea, care l-a determinat pe primarul Municipiului, Adrian Anghelescu, să transmită o scrisoare deschisă Guvernului României, în care cerea sprijin financiar de urgență pentru a asigura furnizarea căldurii către populație. Un demers care în final a avut succes și de care s-au bucurat și alte localități aflate într-o situație disperată, similar cu a noastră, Guvernul acordând astfel atât Municipiului nostru, cât și altora, sumele necesare.

După cum ne amintim, deși conducerea Uzinei Termoelectrica Giurgiu, anunțase la începutul sezonului că furnizarea căldurii către populație se va încheia la data de 31 martie, datorită temperaturilor scăzute înregistrate afară, pe timpul nopții, Uzina Termoelectrica a continuat furnizarea căldurii până la data de 10 aprilie 2022 – ne spunea directorul Uzinei, ing. Sorin Cepraga.  

 A fost o măsură menită să protejeze în primul rând consumatorul casnic și instituțiile de care aminteam anterior, deși acest lucru a majorat și mai tare atât datoriile distribuitorului către furnizorul de gaze cât și Primăria Municipiului Giurgiu, care a continuat să mențină în tot acest timp subvenția care, zicem noi, a fost substanțială în raport cu alte localități ale țării, subvenție acordată cetățenilor – ne mai declara directorul Uzinei, ing. Sorin Cepraga.

Dacă ar fi să facem un bilanț a ceea ce s-a întâmplat în iarna trecută, iarnă în care fluctuațiile ”de coșmar”, ale prețului gazului în piață, au dat peste cap programul de funcționare stabilit de către uzinele termoelectrice din toată țara, nu putem să nu evidențiem eforturile Uzinei Termoelectrica Giurgiu care nu numai că a reușit să se mențină pe prima poziție în Top-ul firmelor, clasamentul fiind realizat de Camera de Comerț și Industrie Giurgiu, pe baza rezultatelor pe întreg anul 2021, dar a reușit să se impună și la nivel national.

Astfel este de remarcat faptul că la nivel national, Uzina Termoelectrică Giurgiu este menționată, la rândul ei, în Top-ul societăților de profil ce realizează și produție de energie electrică.

În privința investițiilor, după cum ne spunea Sorin Cepraga, în directorul Uzinei Termoelectrica, se continuă implementarea  strategiei de alimentare cu căldură a Municipiului Giurgiu. Pentru asta sunt prevăzute două proiecte ce urmează a fi realizate, despre care am mai vorbit și cu altă ocazie.

Una ar consta în construcția unei Centrale de cogenerare cu o putere de 7 MW și nu în ultimul rând crearea unei Centrale pe biomasă, în acest fel Uzina giurgiuveană încadrându-se în Directivele Uniunii Europene  privind reducerea de emisii, ne-a mai precizat directorul Uzinei Termoelectrica Giurgiu, ing. Sorin Cepraga.

Poate că experiența iernii trecute va oferi, celor ce pot lua decizii în acest sens, un motiv serios pentru elaborarea unor strategii eficiente, deși prelungirea nesperată a războiului din Ucraina, ce a condus la o criză a gazului în toată Europa, ne face tot mai sceptici în privința traversării cu ușurință a iernii 2022-2023.

(Jurnal)