AcasăActualitateHramul  Mânăstirii „Sf. Ioan Rusul” din Slobozia - sărbătoare de înaltă ţinută 

Hramul  Mânăstirii „Sf. Ioan Rusul” din Slobozia – sărbătoare de înaltă ţinută 

Zi importantă pentru istoria României: 24 ianuarie, Ziua Micii Uniri. Pentru Mânăstirea „Sf. Ioan Rusul” din Slobozia, a fost prilej de dublă sărbătoare.

Astfel , odată cu aniversarea Unirii Principatelor (eveniment celebrat printr-un Tedeum), la lăcaşul de cult s-a celebrat şi hramul bisericii: Sfânta Xenia. Mica biserică din incinta mânăstirii s-a dovedit neîncăpătoare pentru toţi cei ce au dorit să participe la slujba oficiată de însuşi Episcopul Giurgiului, PS Ambrozie în fruntea unui sobor însemnat de preoţi . La slujbă au luat parte şi membrii Consiliului Eparhial, primari de comune, politicieni, persoane publice, oameni de afaceri. Invitat de onoare a fost Răzvan Bucuroiu, jurnalist, editor al mai multor publicaţii creştin ortodoxe, realizator al emisiunii „Universul Credinţei”. La finalul slujbei, Prea Sfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, i-a dăruit stareţului Mânăstirii, în semn de preţuire, un toiag special pentru rangul său de arhimandrit.

La rândul său, stareţul Mânăstirii “Sf. Ioan Rusu”, Teodor Şerban, i-a dăruit episcopului o icoană a Mântuitorului, pictată în atelierele de creaţie ale acestui lăcaş sfânt.

Dublă sărbătoare

Despre însemnătatea acestei zile de 24 ianuarie, pentru Mânăstirea „Sf. Ioan Rusul” din Slobozia, şi enoriaşii acestui lăcaş de cult, ne-a vorbit însuşi stareţul mănăstirii Slobozia, Arhimandrit Teodor Şerban.

Astăzi 24 ianuarie am avut marea plăcere duhovnicească de a prăznui pe Sfînta cuvioasa Xenia, cea care ocroteşte şi păzeşte cu rugăciunile ei Biserica mare a Mănăstirii Ioan Rusu din localitatea Slobozia. Am adus mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român, prăznuind “Unirea mică” săvârşită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza… Am mulţumit totodată şi pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra Episcopiei Giurgiu, pentru că astăzi a avut loc şi şedinţa Adunării Eparhiale şi a Consiliului Eparhial al Episcopiei Giurgiu, dar am mulţumit, şi pentru binefacerile pe care Dumnezeu le-a revărsat asupra Mănăstirii noastre. Mănăstire înfiinţată în 2008, ce anul acesta face doar 10 ani de la ridicarea ei, Mănăstire a cărei Biserică a fost aşezată sub ocrotirea Cuvioasei Xenia din Sankt Petersburg. A fost deci un prilej de a aduce mulţumire lui Dumnezeu , dar şi de bilanţ şi de recunoştinţă faţă de toţi cei care au ajutat această mănăstire , totodată un prilej de a pune înaintea lui Dumnezeu, a ctitorilor şi ziditorilor, binefăcătorilor acestei sfinte mănăstiri, planurile pe care le avem pentru acest an, deosebit de important, el fiind anul centenar al Marii Uniri. Bine ştiind contribuţia pe care Biserica a avut-o la înfăptuirea Marii Uniri propunem, ca în Giurgiu şi în localitatea Slobozia, să fim şi noi un factor de unitate. Să unim pe credincioşii noştri, în rugăciune, în Hristos , să îi unim în credinţă şi prin această unitate să devenim mai buni , mai milostivi şi mai iubitori de Dumnezeu , de ţară şi de aproape.

De menţionat alocuţiunile pline de har euharistic ale PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului , ce şi-a dovedit încă o dată nu numai erudiţia, dar şi faptul că este conectat la problemele sociale ale credincioşilor, făcând în mai multe rânduri, către cei prezenţi un apel la naţionalism, la iubirea faţă de copii, părinţi şi familie. Solicitat să se adreseze celor invitaţi la praznic, jurnalistul Răzvan Bucuroiu a dus aminte în primul rând auditoriului faptul că din judeţul Giurgiu se trag nume de referinţă ale culturii şi intelectualităţii acestui neam, scriitori, poeţi, pictori, literaţi. În concluzie, judeţul nostru este o zonă binecuvântată de Dumnezeu. Nu trebuie uitată nici contribuţia corului seminarului “Teoctist Patriarhul” din Giurgiu care a susţinut melodic atât slujba cât şi micile momente artistice din timpul praznicului.

Mânăstirea “Sf.Ioan Rusul”, nou centru de interes creştin

Nu trebuie lăsat la urmă eforturile stareţului Mănăstirii, Teodor Şerban, şi ale celorlalţi călugări pentru modul în care au organizat acest hram, cât şi pentru faptul că de ceva timp Biserica Mănăstirii “Sf.Ioan Rusul” a devenit reper creştin pentru o parte importantă a protipendadei Municipiului Giurgiu, foarte mulţi dintre cei întrebaţi de ce vin în acest loc declarându-ne că aici regăsesc liniştea interioară, că numai aici simt că pot avea acea discuţie cu Dumnezeu, cu sine. (Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
27.1 ° C
27.1 °
27.1 °
60 %
3.7kmh
100 %
Dum
37 °
lun
37 °
mar
35 °
mie
38 °
joi
25 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com