La data de 4 mai a.c., ora  14.00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.8 Roata de Jos au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 de către un bărbat din localitatea Vadu Lat, județul Giurgiu, cu privire la faptul că locuința vecinului său, situată în localitatea Vadu Lat, a fost spartă.

În baza sesizării, polițiștii s-au deplasat la fața locului, ocazie cu care a fost identificat apelantul care a declarat faptul că în ziua de 4 mai a.c., ora 13.00, a observat că fereastra de la locuință este spartă.

În urma cercetărilor s-a constatat faptul că din locuință au fost sustrase 2 televizoare, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 2000 lei.

La data de 6 mai a.c., în urma activităților desfășurate de către organele de poliție au fost identificate persoanele în cauză, ca fiind doi tineri de 17 ani, ambii din comuna Bucșani, județul Giurgiu.

Bunurile în cauză au fost recuperate și predate proprietarului.

Se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

La data de 6 mai a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Bolintin Deal au fost sesizați de către un bărbat de 63 de ani, cu privire la faptul că în perioada 27-28.04.2020, persoane necunoscute i-au sustras din curtea locuinței telefonul mobil, fiindu-i creat un prejudiciu de 500 lei.

Astfel, în urma activităților desfășurate de către organele de poliție, a fost identificată persoana care a sustras telefonul mobil, ca fiind un bărbat de 32 de ani, din comuna Roata de Jos, județul Giurgiu.

Telefonul mobil a fost recuperat și predat proprietarului.

În cauză, a fost întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

De asemenea, bărbatul în cauză a fost sancționat contravențional conform prevederilor Ordonanțelor Militare, cu amendă în valoare de 5.000 de lei.

La data de 6 mai a.c., în jurul orei 16.30, și polițiștii din cadrul Secției Nr. 5 Poliție Rurală Giurgiu au fost sesizați de către un bărbat din comuna Slobozia, județul Giurgiu, cu privire la faptul că în ziua de 5 mai a.c., i-a fost sustrasă din locuință suma de 350 lei și o pereche de pantofi sport.

În baza sesizării, polițiștii s-au deplasat la adresa indicată, ocazie cu care a fost identificat apelantul, care a declarat faptul că în ziua de 5 mai a.c., s-a deplasat pe raza municipiului Giurgiu, în interes profesional, revenind la domiciliu în jurul orei 18.30. Ulterior, acesta s-a deplasat la cumpărături, la un magazin aflat pe raza comunei, fără a asigura ușa de la intrare sau poarta curții locuinței.

În jurul orelor 21.30, a observat faptul că din camera sa i-a fost sustrasă suma de 350 lei, precum și o pereche de pantofi sport aflați în fața ușii de la intrare.

În urma investigațiilor efectuate a fost identificată persoana în cauză, ca fiind un tânăr 22 de ani, din localitatea Slobozia, județul Giurgiu.

Bunurile în cauză au fost recuperate și predate persoanei vătămate.

În cauză, a fost întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Pentru prevenirea furturilor din locuință vă prezentăm câteva recomandări care ar trebui respectate de dumneavoastră pentru a nu cădea victima infracțiunilor de furt din locuință:

  • evitați să dați informații, chiar și cunoscuților, cu privire la programul dumneavoastră  (referitor la programul de lucru, concediu sau alte împrejurări);
  • evitați, de asemenea, să oferiți persoanelor necunoscute relații despre vecinii dumneavoastră, în special informații referitoare la ocupație, programul de lucru și starea materială a acestora.
  • găsiți o persoană de încredere pentru a avea în supraveghere locuința și alte dependințe în perioada cât sunteți plecați de acasă;
  • la plecarea de la domiciliu (indiferent de perioada de timp) închideți bine toate căile de acces în locuință;
  • păstrați cheia în permanență asupra dumneavoastră, nu o ascundeți în locuri „secrete”, de altfel accesibile oricui;
  • împreună cu vecinii, asigurați un iluminat corespunzător pe casa scărilor (eventual sisteme de iluminat cu senzori de mișcare) şi nu permiteți staționarea persoanelor necunoscute în hol sau pe casa scărilor;
  • evitați să țineți sume mari de bani în casă și nici nu lăsați impresia că dețineți asemenea sume, bijuterii sau alte obiecte de valoare;
  • asigurați ușile și intrările de la locuință, boxe şi pivnițe cu sisteme de închidere sigure;
  • investiți în siguranța locuinței dumneavoastră achiziționând eventual un sistem de alarmă sau o cameră video de supraveghere a interiorului locuinței.