AcasăActualitateHărţuirea, violenţa şi ameninţările în mediul on-line, precum şi publicarea unor imagini...

Hărţuirea, violenţa şi ameninţările în mediul on-line, precum şi publicarea unor imagini intime, vor fi pedepsite!

Violenţa domestică va include şi faptele de hărţuire şi ameninţările online, potrivit unui proiect de lege adoptat recent de Senat, ca primă Cameră. Concret, documentul face referire la orice fapte de hărţuire, urmărire, violenţă şi ameninţări care se produc în mediul online, precum şi publicarea unor imagini intime.

Iniţiatorii proiectului de lege propun ca violenţa domestică să includă şi formele de violenţă cibernetică, oferind şi o definiţie acesteia din urmă.

Concret, violenţa cibernetică este definită ca „hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, spera, ameninţa, reduce la tăcere victima”.

În prezent, violenţa domestică înseamnă orice acţiune ori inacţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.

Totodată, în spaţiul virtual agresorii au acces la victimă în permanenţă, fără restricţii, ceea ce potenţează efectele negative ale violenţei. Propagarea rapidă a mesajelor prin reţelele de socializare, dublată de audienţa extinsă la care agresorii pot dobândi acces în mediul online, adesea fac imposibilă intervenţia rapidă a autorităţilor în prevenirea conţinutului cu potenţial negativ asupra victimelor”, scrie în expunerea de motive ce însoţeşte proiectul de lege în Parlament. 

Iniţiatorii măsurii arată că legislaţia autohtonă trebuie să cuprindă această formă de violenţă cibernetică pentru a preveni extinderea fenomenului de violenţă împotriva femeilor şi a violenţei domestice şi pentru a combate orice comportament agresiv din mediul online menit să submineze încrederea şi siguranţa victimelor.

Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie adoptat de deputaţi, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
54 %
5.5kmh
86 %
vin
26 °
sâm
28 °
Dum
31 °
lun
33 °
mar
32 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!