Harta prețului la căldură pe fiecare județ…

0
468

După cum se poate observa din harta de mai jos, locuitorii județului Covasna plătesc cel mai mic preț pentru agentul termic de la întreținere, după cum arată o hartă realizată de Econtext, după date furnizate de PricewaterhouseCoopers și Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

Econtext vă prezintă harta gigacaloriei în toate județele țării, prețul cu care energia termică pleacă de la furnizori, subvenția acordată de autoritățile din fiecare județ și prețul final, la care ajunge gigacaloria în facturile populației.

Cel mai mult plătește populația județului Călărași, unde prețul este de 299 de lei pe gigacalorie.

Prețul agentului termic pentru populație variază la nivelul întregii țări. Mai mult, și prețul cu care pleacă energia termică de la producători variază în județele țării.

În cele mai multe cazuri, energia termică ajunge la populație la un preț diferit față de cel al furnizorului, întrucât autoritățile locale acordă subvenții. De asemenea, și aceste subvenții sunt diferite, de la județ la județ.

La nivelul municipiului nostru, prețul local de facturare al energiei termice livrate populației, prin sistem centralizat, în scopul preparării apei calde pentru sezonul de  încălzire 16 octombrie 2019-15 aprilie 2020, a fost aprobat în cadrul ședinței extraordinare de consiliu local de miercuri, 9 octombrie. Astfel, prețul gigacaloriei rămâne la fel ca cel de anul trecut, în valoare de 208,18 lei:

„Este obligatoriu să aprobăm prețul de referință și subvenția. Faptul că GEP, operatorul economic a intrat în faliment ne-a forțat să înființăm o nouă societate. În acest moment nu se poate stabili nici un preț de referință ca să putem merge cu el la ANRE pentru că nu avem nici o factură și astfel nu putem întocmi o notă de fundamentare decât după prima lună de consum. Până la sfârșitul lunii noiembrie vom avea stabilit un preț de referință. Noi acum aprobăm un preț de principiu, iar atunci când vom avea facturi o să aprobăm și prețul final”, a explicat primarul Nicolae Barbu.

(Jurnal)