Adi Sharabani, cofondatorul companiei de securitate mobilă Skycure, citat de Playtech, avertizează:  Nu doar că telefonul tău poate fi hackuit, dar e posibil ca tu să nu ai nici cea mai vagă idee când şi dacă se întâmplă. Viziunea sa e sprijinită şi de Alex McGeorge, expert în ameninţări cibernetice în cadrul companiei Immunity. Atât Sharabani, cât şi McGeorge au simulat atacuri pentru clienţi şi au descoperit că majoritatea demonstraţiilor trec neobservate. De exemplu, Sharibani susţine că încă aşteaptă ca cineva să îl anunţe că departamentul de IT al unei companii cu care lucrează a identificat demonstraţia de atac.

Atenţie la invitaţia ”continue”!

De exemplu, pe iPhone-uri, vei primi un mesaj de avertizare care îţi spune că identitatea serverului nu poate fi verificată. Pentru a te putea conecta la wireless, ar trebui să dai click pe „continue”. Potrivit lui Sharabani, în ciuda avertismentului, 92% din oameni se conectează la reţeaua îndoielnică. Desigur, o altă metodă preferată de hackeri e reprezentată de vulnerabilităţile din telefon. Cei care fabrică dispozitivele lansează actualizări ale sistemului de operare frecvent tocmai pentru a-şi proteja utilizatorii. „Toate acele actualizări au rezolvări foarte importante care ţin de securitate, dar oamenii se gândesc că poate vor afecta modul în care îşi folosesc telefonul, sau iau în calcul chiar şi eventualitatea ca telefonul să nu fie compatibil cu ele. Trebuie să le aplice de îndată ce apar”, a explicat McGeorge.

Cum vi se pot fura date importante

Motivul este destul de simplu. Odată ce sunt lansate actualizările, hackerii ştiu care au fost vulnerabilităţile pe care le-au rezolvat şi le e mai uşor să intre în dispozitivele care nu au fost puse la punct cu noutăţile. Un loc important pe listă îl reprezintă şi aplicaţiile maliţioase, mai ales dacă le descarci de pe site-uri sau prin mesaje, în loc de un magazin oficial. În interiorul lor se pot ascunde coduri prin care hackerii pot fura date importante. „Ecosistemul aplicaţiilor pentru mobil e enorm. Nici Google, nici Apple nu poate lua la rând fiecare aplicaţie din magazin, pentru a determina dacă e maliţioasă sau nu”, a explicat McGeorge.

Ce trebuie să faceţi pentru a vă proteja

Tot el recomandă să limităm numărul de aplicaţii instalate. „Dacă ai multe aplicaţii, va creşte ceea ce noi numim suprafaţa de atac a telefonului. Asta înseamnă că sunt mai multe linii de cod şi implicit o şansă mai mare să existe un bug de securitate critic în toate acele coduri”. În plus, ar trebui să aruncăm o privire şi la dezvoltatorul aplicaţiei, înainte să o instalăm. Una dintre cele mai banale metode prin care cineva poate să ajungă la conţinutul sensibil din telefonul tău e reţeaua WiFi nesecurizată. În categoria asta intră reţelele din cafenele şi aeroporturi, care, în anumite situaţii, ar putea permite altora să vadă exact ce faci cât timp eşti conectat. Pentru a şti dacă ai de-a face cu o conexiune periculoasă, trebuie să fii pur şi simplu atent la ce îţi transmite telefonul tău.

(Jurnal)