FESTIVALUL INTERNATIONAL DE JAZZ - SIBIUOamenii continuă să moară cu zile prin spitale pierzându-și de tot speranță că sunând la Ambulanță ar putea primi un sprijin pentru a mai putea amâna sfârșitul pentru ceva timp…Așa s-a întâmplat și cu Ioan Gyuri Pascu , un om care a plecat dintre noi din neglijența unui medic. Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF) desfășoară acum o anchetă internă în urma intervenției care a avut loc luni dimineață . 

Ce spun cadrele Ambulanței

„Luni dimineață, la ora 3,26, s-a solicitat o ambulanță pentru un bărbat de 55 de ani care nu dormea de trei zile și care făcea frecvent atacuri de panică. Solicitantul era soția. Se înregistrează ca și o consultație la domiciliu, se trimite o mașină de consultație cu medic care ajunge în 11 minute și găsește un bărbat de 55 de ani care spune că de trei zile nu doarme din cauza unor dureri articulare. Are diagnosticul de artroză pentru care face fizioterapie, este diabetic și face frecvent atacuri de panică. Aceste declarații sunt întărite de soție. I se măsoară constantele vitale și se constată o tensiune bună, o aliură ventriculară bună, o saturație bună. Niciun fel de durere toracică, niciun fel de simptomatologie cardiacă. Aștept nota explicativă a medicului, în fișă nu am găsit dacă urma vreun tratament. Singurul lucru pe care îl specifică medicul în fișă este că lua Sedatif PC de câteva zile fără rezultate, a declarat managerul SABIF.

Medicul care s-a deplasat la domiciliul artistului i-a administrat jumătate de fiolă de Diazepam, având în vedere că pacientul nu dormise de trei zile și avea atacuri de panică, iar la aproximativ o oră de la plecarea echipajului s-a înregistrat un nou apel întrucât bărbatul se învinețise și nu mai respira.

Ce spune medicul care a intervenit…

Faptul că a afirmat că nu doarme de trei zile și că face frecvent aceste atacuri de panică, medicul i-a administrat jumătate de fiolă de Diazepam intramuscular și a plecat. La aproximativ o oră se solicită din nou tot de către soție ambulanța, care afirmă de data aceasta că pacientul s-a învinețit, s-a cianozat și nu mai respiră”, a spus medicul.

Rezultatul anchetei interne va fi gata în cel mult două zile

„Pentru faptul că era vorba despre un bărbat de 55 de ani, care a beneficiat de consultația unui medic la consultații și la o oră starea lui a devenit foarte gravă și a intrat în stop cardio-respirator, ne-am autosesizat și am declanșat o anchetă internă administrativă pentru a vedea ce s-a întâmplat la consultația respectivă, pentru a primi un punct de vedere al medicului care a efectuat consultația. Urmează această cercetare disciplinară, sperăm că în cel mult două zile o vom finaliza, pentru că există o procedură: trebuie să îl citezi, să vină să îți dea notă explicativă”, a explicat managerul SABIF.

Explicațiile și justificările  nu îl mai pot ajuta însă cu nimic pe bietul Gyuri. El ca și mulți alții este victima unui sistem de sănătate depășit în care își fac locul tot mai mulți pseudo-profesioniști. Se vorbește despre facultăți particulare, în care se predă medicină, se instruiesc viitori medici ce ne vor opera pe cord deschis. Jurnalistul Val Vâlcu se întreba serile trecute , la o televiziune centrală, ce facem cu medicii rezidenți care habar n-au de medicină! El povestea de un coleg de al său care, ajuns la urgență, pe garda unui medic ce se ocupa simultan  de vreo 6 cazuri,  a fost ”consultat” de un medic rezident care l-a întrebat t dacă poate să-i dea mai multe lămuriri despre boala de care suferă, recunoscând că el are doar câteva cunoștințe vagi… Și atunci despre ce vorbim? Despre medicină cumva? 

Vom ajunge oare în curând, atunci când ne vom adresa medicului să întrebăm : – Unde ați terminat medicina, d-le doctor? La stat sau la…Spiru Haret? , ca să știu dacă mai rămân sau mă adresez în altă parte. Oare acesta să fie viitorul medicinii românești? Și cu noi, bolnavii cum rămâne? Cui să ne mai adresăm? În fiecare moment cineva sună disperat la salvare, nefiind  sigur că cei ce îl vor lua în primire  își doresc cu adevărat să îl salveze sau totul nu este decât ipocrizie și  rutină!

(Florian TINCU)

 

 

1 COMENTARIU