Guvernul vrea să pună  timbru pe apa plată!

0
227

O nouă propunere legislativă se află, în aceste zile, în dezbatere publică: proiectul de lege al resurselor hidrominerale. Conform acestuia, produsele hidrominerale (apa plată sau cea minerală) vor putea fi comercializate numai după marcarea individuală de identificare, realizată cu timbre auto-adezive.  Sticlele de apă vor fi marcate cu un timbru, precum ţigările şi alcoolul, ceea ce probabil va transforma apa în viciu sau în produs de lux, urmând ca producătorii să îi crească preţul, scrie Economica.net.

„Operatorul economic autorizat să comercializeze produsele va avea obligaţia să asigure ca timbrele să fie aplicate la loc vizibil, pe ambalajul individual al produsului, cutie ori sticlă. Acesta va fi similar cu cazul ţigărilor sau alcoolului şi va conduce la scumpirea produsului final de la raft”, se arată în proiectul supus dezbaterii publice.

Mulţi producători de apă minerală ( plată sau carbogazoasă) nu vor putea susţine toate aceste cheltuieli tehnologice şi vor fi nevoiţi să închidă, iar producătorii rămaşi pe piaţă vor scumpi apa la raft pentru a susţine cererea, iar cel afectat va fi tot consumatorul final, se plâng producătorii citaţi, mai scriu cei de la Economica.net. De asemenea, viitoarea lege creşte taxele de prospecţiune şi exploatare cu 34%, iar taxa anuală pe suprafaţa de exploatare va fi mărită cu 67%. În plus, producătorii vor fi obligaţi să se reautorizeze, după reguli noi, în termene pe care le acuză că sunt prea scurte pentru a se putea conforma.                                                   

(Jurnal)