Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că în şedinţa de guvern au fost adoptate două acte normative în domeniul sănătăţii.  Este vorba despre programul „O comună, o ambulanţă” şi o serie de reglementări privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea asistenţei medicale comunitare.

Programul O comună, o ambulanţă este o măsură  destinată sprijinirii comunităţilor locale ,  prin care se asigură servicii medicale de urgenţă în toate localităţile României, după cum  a declarat Viorica Dăncilă în debutul ședinței de guvern, citată de Agerpres. Premierul a mai precizat că va fi adoptat un mecanism de sprijin, prin care medicii de familie vor primi finanţare pentru achiziționarea și dotarea unei ambulanţe pentru urgenţe. „Este vorba despre o schemă de ajutor de până la 200.000 de euro pentru fiecare beneficiar, banii pot fi folosiţi atât pentru achiziţia şi dotarea ambulanţelor, cât şi pentru cheltuieli de întreţinere, plata salariilor şi pentru dotarea cabinetelor medicale”, a indicat Viorica Dăncilă. Programul se va derula în perioada 2019 – 2020 şi va avea un buget total de 2,5 miliarde de lei. Viorica Dăncilă a mai  preciat că, pentru a veni în sprijinul asistenţei medicale comunitare, vor fi adoptate reglementări detaliate privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea acestei activităţi.

Este important să asigurăm furnizarea acestor servicii în mod integrat cu cele de asistenţă socială şi prevenirea abandonului şcolar. Astfel, oferim accesul la servicii sociale unui număr mare de persoane vulnerabile din comunităţile rurale sărace. În plus, România va putea beneficia de oportunităţile de finanţare din fonduri europene în valoare de 355 milioane de euro”, a arătat premierul.