Guvernul turc încurajează populația să devină vegetariană, ca soluție la criza economică

0
105

Guvernul turc promovează vegetarianismul și și-a propus să crească gradul de conștientizare cu privire la risipa de alimente pentru a face față colapsului lirei turcești și creșterii incontrolabile a prețurilor la alimente.

„În loc să mâncăm 1-2 kilograme de carne pe lună, să mâncăm jumătate de kilogram. Cumpărăm 2 kilograme de roșii și jumătate din ele ajung la gunoi. Ei bine, să luăm două roșii”, a declarat un deputatul turc, membru în partidul AKP al președintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit Euractiv.

El a făcut această declarație după prăbușirea lirei turcești și în perspectiva crizei economice care se profilează.

Moneda Turciei s-a prăbușit la un minim istoric „nebunesc”. Potrivit CNBC, inflația în Turcia a ajuns la aproape 20%, ceea ce înseamnă că prețurile bunurilor de bază au crescut vertiginos, iar salariile în moneda națională s-au devalorizat puternic.

Astfel, s-a atins un minim istoric de 12,49 lire pentru un dolar, iar cele 11 zile consecutive de scădere reprezintă cel mai grav declin înregistrat în ultimii 20 de ani. De la începutul anului şi până în prezent lira turcească a pierdut 40% din valoare, iar 20% din această scădere s-a înregistrat numai de la începutul lunii noiembrie.

Marți seara la Istanbul și la Ankara au avut loc proteste, manifestanții fiind nemulțumiți de scăderea nivelului de trai și de devalorizarea lirei. Oamenii au cerut chiar demisia guvernului.

Mulțimea a scandat: „Va veni timpul ca Partidul Justiției și Dezvoltării (formațiunea lui Erdogan care deține puterea în Turcia) să răspundă în fața poporului”.

Turcia trece prin cea mai gravă criză economică din ultimii 20 de ani, lira turcească fiind în cădere liberă, doborând un nou record, după ce preşedintele Erdogan şi-a reluat apelurile pentru reducerea dobânzilor, potrivit Bloomberg.

(Jurnal)