Audierile miniştrilor Cabinetului Orban ll în Parlament vor avea loc în 17, 18 şi 19 februarie, iar votul în plenul Camerelor reunite este programat în 24 februarie, la ora 16:00, conform deciziei Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat că este un calendar lent, care arată o tendinţă de tergiversare, remarcând că Birourile Permanente sunt dominate de PSD. În aces sens, liderul deputaţilor PNL Florin Roman a anunţat că PNL va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu repartizarea mandatelor în Birourile Permanente, considerând că liberalilor li se cuvine încă un loc.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, în comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţa comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, potrivit prevederilor Constituției la art 103.. 

Procedura prin care Parlamentul acordă votul de încredere pentru Guvern este descrisă în regulamentele celor două Camere. Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului.

Pentru ca noul Guvern Ludovic Orban să fie învestit, este necesar ca minimum 233 de parlamentari să voteze „pentru”.

Votul este secret, cu bile.

După acordarea votului de încredere, prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul. Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului, stabilește Constituția la articolul 104.

(Jurnal)