Fructe ale toamnei târzii, bogate în vitamine (A, B, C, PP), săruri minerale, glucide şi fibre, gutuile se prescriu în prevenirea a peste 50 de boli. Consumul frecvent de gutui se recomandă, îndeosebi, în afecţiuni cardiace, pulmonare şi hepatice, dar şi în anumite forme de cancer. Principiile active din fructe şi sâmburii lor, dar şi din frunzele şi florile gutuiului, au acţiune antiinflamatoare, astringentă, calmantă pentru piele. Cât despre cojile acestor fructe se pot obţine, acasă, remedii pentru piele, foarte utile inclusiv în zilele reci.

Dar, de departe, cea mai des utilizare a gutuilor este la realizarea peltelei de gutui, un deliciu dulce pentru zilele de iarnă.

În Piaţa Centrală, în aceste zile, la loc de cinste se află gutuile, perele şi merele, fructe de sezon căutate de gospodine pentru a-şi umple cămările cu bunătăţi. Preţul unui kilogram de gutui variază între patru şi cinci lei, ceva mai ieftine fiind perele, care se vând şi cu 2,5 lei kilogramul.

„Faţă de anii trecuţi, numărul comercianţilor de asemenea fructe este în uşoară creştere, majoritatea celor care vin cu gutui în Piaţa Centrală fiind locuitori ai comunelor învecinate municipiului: Slobozia, Vedea, Oinacu. Faptul că nu sunt foarte mulţi cei care vin cu gutui în Piaţa Centrală se datorează faptului că, din ceea ce am înţeles de la ei, acesta este un pom ceva mai pretenţios, nu orice fel de teren fiindu-i propice dezvoltării”, ne spunea administratorul Pieţei Centrale, Marian Pavel.

Una dintre comerciantele pe care le-am întâlnit în Piaţa Centrală este Maria Gheorghe, din comuna Vedea, care vine, de mai bine de cinci ani, în Piaţa Centrală din Giurgiu cu gutui. Aceasta chiar a acceptat să ne dea o reţetă de peltea pe care o ştie chiar de la bunica ei, reţetă pe care o pregăteşte an de an, şi care este un real succes printre cei şase nepoţi ai săi.

„Avem nevoie de un kilogram de gutui, întregi sau doar cotoare şi coji rămase de la gem, de un kilogram de zahăr, şi o lingură de zeamă de lămâie proaspătă. Cotoarele şi cojile se taie în bucăţele mici, şi se pun la fiert în apă, pe foc mic. Apa trebuie să treacă un pic peste ele, şi se fierb până ce se înmoaie bine. După ce s-au fiert, se strecoară lichidul în altă oală şi se adaugă zeama de lămâie şi zahărul: un kilogram la fiecare litru de lichid. Se pune la fiert din nou, la foc mic, până se leagă şi scade un pic, şi se amestecă din când în când. Atunci când compoziţia se întăreşte pe spatele unei linguri, este gat. Se toarnă în borcane şi, după ce se răceşte, are consistenţa jeleului”, a mai spus gospodina din Vedea. 

(Jurnal)