
Ne-am obișnuit ca în grupurile infracționale ce se ocupă de șantaj, spălare de bani și alte astfel de infracțiuni să regăsim și giurgiuveni din județ. Iată mai jos un caz recent în care o parte din perchezițiile domiciliare s-au făcut și în localități din județul Giurgiu …
Zilele trecute un număr de șase persoane au fost reținute, fiind instituite măsuri asiguratorii asupra a 50 de imobile, 17 terenuri, 20 de autoturisme și a 110 conturi la 13 unități bancare, în cazul unui grup infracțional care se ocupa cu înșelăciuni, șantaj sau spălarea banilor, ai cărui mebri au transferat prin mijloace frauduloase, în conturile proprii, peste 70 de milioane de lei din conturile unei firme cu sediul în America Centrală, care deține și operează o platformă de **e-wallet .
„La data de 5 mai 2022, polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul B.C.C.O. Constanța și I.P.J. Bistrița Năsăud – S.I.C.E., împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au pus în aplicare 28 de mandate de percheziție domiciliară. Activitățile s-au desfășurat în municipiul București și în județele Giurgiu, Ilfov, Tulcea, Cluj, și Ialomița, la domiciliile unor persoane fizice, precum și sediile unor persoane juridice. Acțiunea s-a derulat într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în luna august 2021, în scopul obținerii, prin mijloace frauduloase, a aproximativ 16 milioane de dolari, aflați în conturile deschise la o unitate bancară din România de către o societate comercială cu sediul în America Centrală, care deține și operează o platformă de e-wallet”, a precizat sâmbătă comisarul de poliție Cristian Bîra, șef serviciu în cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din IGPR, citat de News.ro. El a precizat că au fost puse în aplicare 11 mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite și au fost citați mai mulți martori.
Cristian Bîra a explicat că este vorba despre un grup infracțional organizat, ale cărui fapte de înșelăciune a produs consecințe deosebit de grave, delapidare care a produs consecințe deosebit de grave, spălarea banilor, fraudă informatică cu consecințe deosebit de grave, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu care a produs consecințe deosebit de grave, uz de fals, fals în declarații și șantaj.
În perioada 17 martie 2015 – 16 august 2021, membrii grupării ar fi organizat și ar fi pus în executare un amplu mecanism financiar, menit să asigure inducerea în eroare a instituției bancare”, a mai precizat Cristian Bîra.
Procurorul de caz din cadrul DIICOT a dispus reținerea a 6 membri ai grupului infracțional, fiind instituite și aplicate măsuri asigurătorii asupra bunurilor imobile și mobile deținute (50 de imobile, 17 terenuri și 20 de autoturisme), precum și asupra conturilor bancare (110 conturi la 13 unități bancare), pentru recuperarea integrală a prejudiciului cauzat.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate 14 telefoane mobile, 4 laptop-uri, 3 PC-uri, 8 unități de stocare date, 5 ștampile, precum și sume în lei și valută, în valoare totală de aproximativ 40.000 de euro.
Valoarea bunurilor sechestrate până în prezent este de peste 2,5 milioane de euro, la care se adaugă sumele indisponibilizate în conturi.
Echipele participante la operațiune au fost constituite din procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală și polițiști din cadrul I.G.P.R. – D.I.C.E., D.C.C.O., B.C.C.O. Constanța și I.P.J. Bistrița-Năsăud – S.I.C.E.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. și Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T. Polițiștii au beneficiat de sprijinul echipelor de intervenție din cadrul I.G.J.R. – Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”.
Sursa: Profit .ro
–––––––––––––––––––––––––––––––
**e-wallet –Portofel digital
Un portofel digital se referă la un dispozitiv electronic care permite unei persoane să efectueze tranzacții de comerț electronic. Aceasta poate include achiziționarea de articole on-line cu un computer sau folosind un smartphone pentru a cumpăra ceva la un magazin. Din ce în ce mai mult, portofelele digitale se fac nu numai pentru tranzacțiile financiare de bază, ci și pentru autentificarea acreditărilor titularului. De exemplu, un portofel digital ar putea verifica vârsta cumpărătorului în magazin în timp ce cumpără alcool. Este util să abordăm termenul „portofel digital” nu ca o tehnologie singulară, ci ca trei părți importante: sistemul și aplicația și dispozitivul.
Contul bancar al unei persoane poate fi, de asemenea, legat de portofelul digital. De asemenea, aceștia ar putea să aibă permisul de conducere, cartea de sănătate, cardul de fidelitate și alte documente de identitate stocate pe telefon. Acreditările pot fi transmise la terminalul comerciantului fără fir printr-o comunicare apropiată. Anumite surse speculează că aceste „portofele digitale” pentru smartphone vor înlocui portofele fizice.