Cu circa trei săptămâni în urmă, pe site-ul publicației noastre apărea un material ce a generat între timp nenumărate comentarii.Concret, operatorul care are în administrare Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Frătești, cunoscut ca Groapa ecologică de la Frătești (Eco Sud SRL), a decis să închidă porțile pentru operatorii de salubritate din județ: Rosal Grup SA (care deservește municipiul), Eco Green Construct SRL (societate ce deservește aproximativ 85% din localitățile județului), SC Eufloral Eco SRL (societate ce deservește localitățile Bulbucata, Călugăreni, Daia, Greaca și Mihai Bravu) și alte cinci societăți de salubritate ce aparțin, fiecare, câte unei comune (Băneasa, Prundu, Comana, Gostinari).

Motivele invocate, la vremea respectivă, de către cei de la Eco Sud SRL, au fost, conform unui document transmis la solicitarea „Jurnalului giurgiuvean”: neplata serviciilor prestate, încă din luna iulie 2019; pasivitatea și lipsa de interes din partea autorităților publice locale CJ Giurgiu și Primăria Municipiului Giurgiu; schimbarea destinației fondurilor încasate de la populație  aferente activității de salubrizare;

Atât Consiliul Județean Giurgiu, cât și Primăria Municipiului Giurgiu, au hotărât încă din iulie 2019 să sisteze toate plățile aferente serviciilor prestate la CMID Frătești;

Banii încasați de la locuitorii județului, de la asociațiile de proprietari și de la agenții economici, nu au ajuns la prestatorul serviciului de la CMID Frătești, încă din iulie 2019;

În prezent (21 mai 2020 – n.red.) se înregistrează creanțe totale și neîncasate ce se cuvin Eco Sud, la nivelul de 672.167,74 lei. Din această sumă, aproximativ 1,2 milioane de lei constă în TVA și contribuția pentru economia circularăSUMA DATORATĂ DE ”ECO SUD” ȘI SUPORTATĂ DIN FONDURI PROPRII.

La această sumă se adaugă și cheltuielile de funcționare ale depozitului de la Frătești, în cuantum de aproximativ 1,64 milioane de lei (materii prime, salarii, servicii, taxe locale, etc), și acestea suportate într-o proporție covârșitoare din fonduri proprii!

În aceeași adresă reprezentanții societății notau: ”Or, cu toată bunăvoința  ”Eco Sud”, care a ținut în funcțiune depozitul prin fonduri proprii, s-a ajuns la situația în care NU NE MAI PUTEM PERMITE un asemenea efort financiar, iar furnizorii noștri nu mai acceptă să lucreze pentru CMID Frătești.”

  1. Soluționarea acestei situatii depinde DOARde acțiunile Consiliul Județean Giurgiu și Primăria Orașului Giurgiu.
  2. Dezinteresul autorităților din Județul Giurgiu pentru funcționarea CMID Frătești realizat cu fonduri europene, încalcă legislația de mediu și provoacă daune majore sau riscuri pentru mediu și sănătatea populației, încălcând directiva 2008/1999 CE, care se sancționează în toate țările UE.”,se mai arăta în adresa transmisă de ECO SUD.

Cum în adresa amintită se făcea referire la Consiliul Județean Giurgiu (proprietar al Depozitului de deșeuri de la Frătești), reporterii publicației noastre l-au contactat pe administratorul județului, Cristian Gratianu, totodată președinte al ADI „Management Eficient pentru un Județ Curat”, care a declarat:

Referitor la acuzațiile că am avea să le plătim anumite sume de bani, nu este nimic adevărat. Din contră, ECO SUD trebuie să plătească redevența, pe care nu au achitat-o niciodată, din 2017, de când au preluat serviciul de depozitare. Motivul invocat de dumnealor este că noi facturăm fără a avea un contract la bază, în schimb există clauze din contractul de concesiune care stipulează clar cum se face facturarea. În acest moment, avem deschis un proces pe această speță, și vom vedea cum se va termina totul. Pe de altă parte, în această perioadă, se realizează, atât de către Consiliul Județean, cât și de către celelalte autorități abilitate, o evaluare a activității celor de la ECO SUD, mai cu seamă că, din informațiile pe care le dețin, aceștia au mai avut probleme și în alte județe”, mai preciza Cristian Gratianu.

La scurt timp după declanșarea acestui scandal, atât  operatorul local de salubritate, din Municipiul Giurgiu, SC Rosal, cât și cei de la Eco Green, au găsit o soluție de compromis, transportând deșeurile la un depozit autorizat tocmai în județul Călărași, soluție de avarie ce a durat, pentru Eco Green, circa 10 zile.

Surse din cadrul Comisariatului Gărzii pentru Mediu Giurgiu au precizat, pentru „Jurnal giurgiuvean”, că au fost inițiate o serie de dialoguri  între factorii implicați (în datele de 8 și respectiv 11 mai, la scurt timp de la notificarea transmisă de ECO SUD conform căreia ar urma să sisteze activitatea depozitului de la Frătești), numai că, motivând faptul că ar fi fost invitați prea târziu la cele două întâlniri, principalii  acuzați (operatorul Depozitului de deșeuri de la Frătești, firma bucureșteană menționată anterior), au lipsit!

Mai mult, în zilele de 22 și 26 mai, comisarii Gărzii de Mediu Giurgiu au efectuat controale la cei doi operatori principali (proprietarul – Consiliul Județean Giurgiu, și operatorul – Eco Sud) cărora le-au impus ca măsură „identificarea unei soluții astfel încât să se evite abandonarea deșeurilor în spații neautorizate”. Până la momentul documentării noastre (marți, 9 iunie), reprezentanții Gărzii de Mediu Giurgiu nu fuseseră notificați asupra acestor soluții.

Între timp, pentru a evita (la limita legii, se pare), o amendă destul de consistentă, cei de la Eco Sud au transmis o informare prin care aduc la cunoștință faptul că au restrâns activitatea depozitului de deșeuri din comuna Frătești. Altfel spus, acolo erau primite doar deșeurile societății comerciale de salubritate – SC EUFLOR ECO SRL și societățile deținute de alte patru localități: Băneasa, Prundu, Comana și Gostinari.

Tot în cadrul documentării noastre, cei de la Eco Green Construct afirmau faptul că, de la începutul lunii iunie, s-ar fi revenit la depozitarea deșeurilor la Groapa Frătești, informație pe care nu au adus-o, însă, și la cunoștința Comisariatului Gărzii de Mediu Giurgiu.

Până la finalizarea disputei între proprietarul gropii de gunoi de la Frătești, și operatorul acesteia, mai este însă cale lungă. Evenimentele de la finele lunii mai, chiar dacă s-au aplanat deocamdată, pot reizbucni oricând, astfel că groapa de gunoi de la Frătești rămâne, în continuare, un butoi de pulbere ce poate exploda în orice moment.

(Jurnal)