Grecia vrea introducerea unor „pașapoarte de sănătate” pentru turiști. Ce vrea, la rândul ei, Turcia…

0
199

Ministrul turismului din Grecia a cerut introducerea unor pașapoarte de sănătate la nivel european pentru turiștii care vor să-și facă concediile peste granițe. Grecia însă nu este singura țară care dorește garanții în privința securității turisștilor…

Răzvan Pascu, consultant în turism declara în acest sens: „Se discută despre asta inclusiv în SUA, o adeverință valabilă cu maxim 72 de ore înainte de plecare pe care să o iei din țara ta de plecare și cu ea să ai posibilitatea să intri în Grecia. Se mai discută pe Grecia anularea feriboturilor pe insule, ca să fie foarte controlată intrarea pasagerilor acolo și dacă se ajunge, să se ajungă numai cu curse charter. Este posibil dacă va fi așa toți pasagerii la urcarea în avion să fie testați.”

Adina Vălean, comisar european pentru transporturi spune că pașaportul de sănătate va funcționa doar unde există capacitate de testare: Sigur că pentru a discuta de oferirea unui pașaport de sănătate e vorba de capacitate de testare și sistem integrat, în care cetățenii să poată fi testați și să primească adeverință. Nu are cum să aibă o valabilitate foarte lungă.

Turcia, la rândul ei, vrea emiterea unor certificate pentru stațiunile fără Covid-19.

În Turcia, altă destinație preferată de români, ministrul turismului propune emiterea unor certificate pentru stațiunile fără Covid-19.

Adina Vălean, comisar european pentru transporturi are însă rezerve: Să fiu sinceră, recomand tuturor să fie foarte precauți în această privința, nefiind stat membru UE nu putem garanta pentru o evaluare corectă a situație care există cu adevărat în Turcia.

Întrebată dacă  recomandă cumva evitarea  unui concediu în Turcia,  Adina Vălean, preciza că  ar trebui să fim foarte precauți.

La nivel european restricțiile în turism vor fi ridicate cel mai probabil treptat. Mai repede în țări precum Bulgaria sau Grecia și mai târziu în Spania sau Italia.

(Jurnal)