Acasă Actualitate Grație unui proiect derulat prin CNAIR, pe A1, în dreptul localității Palanca, se vor monta panouri fonoabsorbante

Grație unui proiect derulat prin CNAIR, pe A1, în dreptul localității Palanca, se vor monta panouri fonoabsorbante

0
Grație unui proiect derulat prin CNAIR, pe A1, în dreptul localității Palanca, se vor monta panouri fonoabsorbante

Ministerul Transporturilor derulează un proiect prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, de instalare de panouri absorbante pe diverse autostrăzi și drumuri naționale, proiect care face parte dintr-o acţiune mai amplă, derulată la nivelul Uniunii Europene.

În România, panourile fonoabsorbante vor fi amplasate pe autostrăzile A1 Bucureşti – Piteşti, A2 Bucureşti – Constanţa, Centura Bucureşti, Centura Oradea, varianta de ocolire Cluj Est, DN 2, DN 5, DN 6, DN 15, DN 22 şi DN 59.

Acestea, indiferent de materialul din care sunt confecţionate, vor asigura reducerea nivelului de zgomot cu minimum 25 Db.

Primarul Dumitru Constantin ne spunea că astfel de panouri urmează a fi montate și pe raza comunei Florești-Stoenești, în dreptul localității Palanca, de la km 30 la km 32.

Cu această ocazie, acesta adresa mulțumiri pentru implicare senatorului liberal Toma Petcu, președinte al Comisiei pentru transporturi și infrastructură din cadrul Senatului României și secretarului de stat, Aneta Matei, fost prefect al județului Giurgiu.

Timpul estimat al montării acestor panouri este de 30 zile.

La nivelul Uniunii Europene, zgomotul generat de traficul rutier reprezintă principala sursă de poluare fonică. Astfel, în urma desfăşurării celei de-a doua etape de cartare a zgomotului, se estimează că aproximativ 125 milioane de persoane sunt afectate de zgomotul generat de traficul rutier care depăşeşte pragul de 55 dB pe timpul zilei (adică 1 din 4 europeni) şi aproximativ 35 milioane sunt expuse zgomotului generat de traficul rutier mai mare de 65 dB pe timpul nopţii.

Datele Agenţiei Europene de Mediu arată că aproape 20 de milioane de europeni sunt deranjaţi de zgomotul ambiental, 8 milioane dintre aceştia suferă de tulburări ale somnului cauzate de zgomotul ambiental, în timp ce poluarea fonică este considerată a fi cauza pentru 43.000 de internări în spital, precum şi cauza a 10.000 de decese premature anual în Europa.

Conform Organizaţiei Mondiale de Sănătate, zgomotul este ce-a de-a doua cauză majoră care afectează sănătatea umană. Principalele probleme de sănătate dezvoltate de persoanele expuse la niveluri ale zgomotului pe timpul nopţii mai mari de 40 dB sunt tulburări ale somnului şi insomnii, care duc în timp la dezvoltarea unor afecţiuni cum ar fi tensiunea arterială sau bolile cardiovasculare.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
câțiva nori
5.3 ° C
5.3 °
5.3 °
86 %
3.1kmh
22 %
joi
13 °
vin
17 °
sâm
19 °
Dum
19 °
lun
16 °