Scandal mare în toată Europa privind utilizarea vaccinului AstraZeneca, ce a condus la cazuri ( foarte rare) de tromboză venoasă cerebrală.  

Reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică, Comitetului de vaccinare și ai Agenției Naționale a Medicamentului  s-au întâlnit joi, 8 aprilie, pentru a discuta  despre situația utilizării vaccinului anti-COVID de la compania AstraZeneca. Discuțiile  vine în urma întâlnirii online a miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeană privind situația utilizării acestui vaccin.

Dorind să aflăm care a fost reacția giurgiuvenilor la aflarea acestor informații ce alimentează suspiciunea multora dintre cei ce urmează să se vaccineze,  am stat de vorbă cu reprezentanți ai conducerii Direcției de Sănătate Publică Giurgiu care ne-au spus:

De la 60 de vaccinuri pe un flux, ele au scăzut în câteva zile la 16, deși toți cei care au fost vaccinați de noi cu AstraZeneca nu au avut nimic.

Întrebați ce se va întâmpla cu dozele de AstraZeneca în cazul în care cetățenii vor continua să refuze să se vaccineze cu ele, specialiștii DSP ne-au spus: Nu mai aducem altele până nu le epuizăm pe cele pe stoc, ele având valabilitate 6 luni, în condiții de păstrare la rece, în frigidere.

În cazul în care vor refuza AstraZeneca, înainte cu 40 de zile de expirarea dozelor, dozele vor fi duse înapoi, unde probabil se va face o relocare sau se va lua o altă decizie la Institutul Cantacuzino…

Oficialii DSP ne mai spuneau că ritmul de vaccinare la Giurgiu și în județ, este foarte bun.

Din păcate în Centrele de vaccinare nu ni se permite să vaccinăm decât 60 de persoane, pe flux. Trebuie înțeles că la un Centru pot exista 3 sau patru fluxuri în care persoanele sunt vaccinate. Așa sunt instrucțiunile primite de la Direcția Națională de Sănătate Publică…Am  putea vaccina cu mult mai multe persoane zilnic,  pentru că doze de vaccin  există – ne mai preciza reprezentantul DSP Giurgiu. El mai menționa că în mod inexplicabil  atunci când se ajunge la 60 de solicitări, platforma de programări se blochează!

De unde provin suspiciunile

EMA a anunțat că a găsit o potențială legătura între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus și probleme rare de coagulare a sângelui la adulții care au fost imunizați cu acest ser. Cu toate acestea, agenția europeană subliniază faptul că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează.

În pofida cazurilor foarte rare de tromboză venoasă cerebrală, legate de administrarea vaccinului AstraZeneca, Agenția Europeană pentru Medicamente a confirmat recomandarea sa privind utilizarea vaccinului la toți adulții.

Miercuri, 7 aprilie, în Municipiul  Giurgiu,  doar 4 persoane au ales să se vaccineze cu AstraZeneca!

(Jurnal)