De câteva zile un grup de giurgiuveni care au călătorit în Israel, s-au întors la domiciliile lor. Așa cum ne mărturisea cel care a condus grupul, acesta a solicitat  expres Direcției de Sănătate Publică ca atât el cât și toți însoțitorii săi să fie supuși testului de depistare a coronavirusului, pentru a fi liniștiți în privința stării lor de sănătate.

În mod surprinzător cei din Direcție i-au îndrumat spre case, sugerându-le chiar să meargă de a doua zi, liniștiți, la servici. Din grupul respectiv, așa cum am aflat ulterior au făcut parte persoane din administrația locală, politicieni giurgiuveni, preoți, ba chiar și un medic care a doua zi a intrat în sala de operație (???)

Întrebarea noastră, dar și a persoanelor ce au făcut parte din grup, este: Celor care veghează la sănătatea noastră nu le pasă dacă acești oameni sunt infectați sau nu cu coronavirus?

Nu era normal ca acestora să li se indice să respecte  măcar perioada de autoizolare, dacă posibilități de testare (se pare că la Giurgiu încă nu există)?

Cine se va face oare răspunzător dacă unul dintre cei ce făceau parte din grup va prezenta simptome specifice îmbolnăvirii cu coronavirus? Faceți socoteala doar câte persoane vor trebui carantinate în cazul medicului de care aminteam și ce panică s-ar putea crea în spitalul în care acesta lucrează, dacă, Doamne ferește!, s-ar crea un astfel de context?

Sunt întrebări la care în primul rând va trebui să răspundă Comitetul de Urgență alcătuit la nivelul Prefecturii Giurgiu, implicit Prefectul județului.

Totodată va trebui să se aducă precizări privind  măsurile ce trebuie aplicate persoanelor ce vin din zone în care s-au declarat focare de coronavirus, așa cum este cazul Israelului. În privința celor ce tocmai s-au întors din  această țară, acestora nu le rămâne decât să se roage la Bunul Dumnezeu și să aștepte…!  

(Florian Tincu)