politia-locala-iasi-blocare-roti_1_Odată cu apariţia, în Monitorul Oficial nr. 1035/22.12.2016, a HG 965, s-au modificat o serie de articole din legislaţia rutieră. Printre acestea, vizate sunt cele legate de staţionarea autovehiculelor în zone interzise, cum ar fi pe partea carosabilă, acolo unde există semnalizarea corespunzătoare acestei interdicţii, pe pistele de biciclete sau pe trotuare.

Astfel, conform noilor modificări, se consideră staţionare pe partea carosabilă situaţia în care oricare dintre roţile vehiculului sau remorcii se regăseşte pe partea carosabilă.

Tot printre modificări, se precizează faptul că este interzisă staţionarea autovehiculele pe pistele obligatorii pentru pietoni sau pentru pietoni şi biciclete, ori pe benzile rezervate anumitor categorii de vehicule, semnalizate ca atare, sau pe trotuar, cu excepţia situaţiei în care administratorul drumului public a executat amenajări care respectă prevederile legale. În primul rând, este necesar avizul poliţiei rutiere pentru spaţiile destinate opririi sau staţionării vehiculelor, însă acest lucru se poate face doar dacă respectă culoarul destinat circulaţiei pietonilor, stabilit potrivit normativelor în vigoare, care nu poate fi mai mic de un metru lăţine, poziţionarea vehiculelor în parcare nu stânjeneşte circulaţia de pe prima bandă sau pistele amenajate.

În cazul în care, totuşi, sunt „viteji” care parchează  pe  unde îi taie capul, legislaţia în vigoare, modificată din luna decembrie a anului trecut, permite autorităţilor publice locale  să ridice autoturismul.

„Ridicarea propriu-zisă este puţin mai dificilă, pentru că sunt anumite restricţii în acest sens, şi costurile sunt imense, de cele mai multe ori. De aceea, la Giurgiu lucrăm la un proiect de regulament de aplicare a noilor modificări din legislaţie, astfel încât acolo unde găsim autovehicule parcate unde nu trebuie, să le blocăm roţile. Am luat, de asemenea, în calcul şi situaţia în care se va încerca tăierea sistemelor de blocare, cu un bomfaier. De aceea, vom „înmatricula” aceste sisteme, şi vom şti, în permanenţă, cine este cel căruia i-am blocat roata, chiar dacă acesta va încerca să scape de penalizări. Deblocarea roţilor se va face NUMAI după achitarea amenzii”, a declarat, pentru Jurnal giurgiuvean, directorul Direcţiei Poliţiei Locale Giurgiu, Lazăr Ciobanu.

 (Jurnal) 

1 COMENTARIU

 1. MULTUMIM CA VĂ PREOCUPAT ÎMPREUNA CU CEILALTI FACTORI CU RESPONSABILITATI ÎN DOMENIU SA CRESTETI NUMARUL LOCURI LOR DE PARCARE .
  MĂ BUCUR CA AȚI ÎNȚELES DE CE O PARTE DIN MUNCA NOASTRA VĂ REVIN DUMNEAVOASTRA SUB FORMA DE SALARII , INDEMNIZATII , SOLDA ETC.CA ȘI DUMNEAVOASTRA SA NE AJUTATI , LA NEVOIE .
  BINE CA NU MAI SUNTETI SETATI CA PE VREMEA IMPUSCATULUI SA STATI LA PANDA ȘI SA NE ARDETI LA ….BUZUNARE .
  ACUM SUNTETI ÎN TRAFIC ȘI NE DIRIJATI CU PROFESIONALISM PENTRU A NU MAI PUTEA GRESI , SA NU MAI FIȚI NEVOITI SA NE LUATI BANII PENTRU PAINEA COPIILOR .
  VA MULTUMIM PENTRU CINSTEA DE A NE FI PREGATIT SPECTACOL UL CU ….BLOCAREA ROTILOR .
  NOI NU VA VOM BLOCA SOLDELE , CA NU SUNTEM DE LA….. MILITIE .