Giurgiu Servicii Publice SA transformă „Luna Curățeniei” în „Anul Curățeniei”

0
80

Zeci de saci de gunoi, din care mai mult de jumătate cu deșeuri reciclabile (sticlă și pet-uri) au fost strânși, în doar două zile, în zona de nord a orașului, mai exact dintr-o mică parte a cartierului Tineretului. Totul s-a petrecut într-o acțiune demarată marți, 18 februarie, de către Giurgiu Servicii Publice SA și Giurgiu Servicii Locale SA.

Despre acțiunea care, până de curând, se numea „Luna Curățeniei”, ne-a vorbit într-o întâlnire directorul GSP SA, Adrian Răcaru:

„Împreună cu GSL, cu echipa domnului director Silvian Dumitrache, de două zile am început să igienizăm cartierele orașului – toată suprafața teritorial-administrativă a zonelor respective, începând cu Tineretului Nord. Pe lângă salubrizarea aleilor și trotuarelor, lucru care se face zilnic, suplimentar venim cu această activitate.

Nu este „Luna Curățeniei”, ci pot spune că este „Anul Curățeniei”, pentru că noi încercăm să permanentizăm această activitate, chiar dacă este suplimentar față de ceea ce facem noi, de obicei.

Activitatea este a noastră, trebuie să o facem bine, și dacă oamenii văd că avem continuitate, sper să își dea seama în primul rând să păstreze, nicidecum să vină suplimentar. Dacă totuși doresc, nu am nimic împotrivă, dar să nu vină suplimentar cum am mai întâlnit situații, când unde colectăm și strângem noi sacii, mai vin și cetățeni care „suplimentează” numărul de saci și cantitatea de gunoi. Eu consider că orașul este bine dimensionat, platformele de gunoi sunt bine amplasate, astfel încât să nu fie distanțe mari până la ele, să motivezi că de asta arunci pe unde nu trebuie sacul de gunoi. Mai mult decât atât, platformele au și posibilitatea colectării selective, care cred că este un lucru foarte bun pentru mediu și pentru noi, ca oameni.”, ne spunea Adrian Răcaru.  

În prima zi, din cei 37 de saci adunați, au fost colectați selectiv 17, mai mult de jumătate, din care 12 cu recipiente din plastic, și cinci cu sticlă. A doua zi, din 23 de saci, s-a colectat selectiv un număr de 13 saci: 10 cu recipiente de plastic, și trei de sticlă.

Despre colaborarea cu operatorul de salubritate la nivelul municipiului, ROSAL SA, Adrian Răcaru spunea că aceasta există permanent, mai cu seamă acum, de la demararea noii acțiuni.

Noi avem o colaborare permanentă cu Rosal, acțiunea noastră este de colectare selectivă. Din ceea ce am strâns, cam jumătate a fost predat, sub formă selectată, la Rosal, fără costuri suplimentare pentru primărie. Costuri zero! Restul, sunt gunoaie municipale, pe care le ridică Rosal-ul, contra cost. Activitatea cu GSL vrem să o permanentizăm, pentru că altfel controlezi situația din oraș, este o prioritate, și totul se face gratuit. Acest lucru ar trebui să facă fiecare în parte, să colecteze separat: sticlă, hârtie sau pet-uri”, mai spunea directorul GSP SA.  

(Jurnal)