Giurgiu Servicii Publice SA face cunoscut faptul că în perioada 06 – 09.07.2019, în funcție de condițiile meteo, în intervalul orar 05,30 – 10,00 și 19,00 – 21,00, pe o suprafață de 1500 ha din aria administrativ-teritorială a municipiului Giurgiu (intravilan și extravilan) se vor executa acțiuni de pulverizare aeriană (etapa a II-a) de dezinsecție pentru combaterea insectelor dăunătoare (țânțari, căpușe, etc).

Totodată, etapa I terestru se va finaliza prin tratarea supafeței de 10 ha din aria administrativ-teritorială a Municipiului Giurgiu luciu de apă (bazine decantare, lacuri de agrement, zone cu acumulări de apă meteorice etc).

Aceste operațiuni de dezinsecție vor fi efectuate numai în cazul în care condițiile meteorologice ne permit acest lucru, altfel acțiunea va fi reprogramată.

Precizăm că în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerul Mediului nr. 68/1992 privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide, cu cel puțin 7 zile înainte de începerea tratamentului, asociațiile crescătorilor de albine vor fi anunțate în scris cu privire la data începerii și durata tratamentului, astfel încât aceștia să poată proteja familiile de albine prin închiderea sau îndepărtarea stupilor în intervale de timp cât mai reduse cu putință, în caz contrar Primăria Municipiului Giurgiu și Giurgiu Servicii Publice SA sunt absolvite de orice responsabilitate.

Pentru dezinsecția aeriană se va folosi SOLFAC TRIO EC 200, substanță activă CYPERMETHRIN 47,89 g/l (5%). TETRAMETHIN 23,69 g/l (2,5%) și PIPERONIL BUTOXID 115,88 g/l (12,5%), omologată de MInisterul Sănătății, aceasta aplicându-se cu respectarea prevederilor legale de protecție a mediului, a sănătății și securității populației.

Pentru dezinsecția terestră a zonelor cu luciu de apă se va folosi larvicidul BIOPREN 50 LML (larvicid lichid împotriva țânțarilor), omologat de Ministerul Sănătății, substanțele componente fiind: POLIETILENEGLICOL-15-HIDROXISTEARAT (12%), S-METOPREN (5%) și ETILEN GLICOL (1%).

După finalizarea acestor activități se va trece la etapa a II-a de dezinsecție terestră prin pulverizarea substanțelor Solfac Trio EC 200 și BIOPREN 50 LML pe o suprafață de 20 ha vegetație și 10 ha luciu de apă, urmând a se folosi aparatele portabile (atomizoare și termonebulizatoare), cu respectarea prevederilor legale de protecție a mediului, a sănătății și securității populației (preconizăm că acțiunile terestre se vor încheia pe data de 30.07.2019).

Substanțele folosite pentru dezinsecție sunt omologate și avizate de Ministerul Sănătății Publice.