În urma vremii extrem de scetoase unele judeţe au suprafețele cu culturi agricole de toamnă extrem de afectare, cuprinse între 40 și 80%.  La culturile de primăvară, gradul de afectare este cuprins  chiar între 90 și 100%. Cele mai afectate județe sunt cele din sudul țării, printre care și Giurgiu.

 Agricultorii se plâng că au înregistrat pagube uriașe din cauza secetei. Totuși, chiar dacă seceta n-a fost prezentă în toată țara, fermierii au fost mai afectați decât în 2020.

La această situație s-a ajuns și din cauza efectelor generate de războiul din Ucraina, printre care scumpirea gazelor naturale, a energiei electrice și a carburanților.

Agricultorii au propus și o dată-limită pentru aprobarea ordonanței de urgență și declararea stării de calamitate: 31 iulie. Măsura ar urma să fie valabilă pentru județele în care mai mult de 50% din suprafața acoperită de o cultură este afectată.

OUG vine în continuarea legislativă a OMADR 97/2020 cu modificările și completările ulterioare, dând posibilitatea autorităților implicate să aibă puterea conferită prin lege de a declara stare de calamitate și asimilarea cu forța majoră”, au completat fermierii.

Ialomiţa, Călărași și Giurgiu sunt la această dată cele mai afectate județe din cauza secetei.

Întrebată care este situația la nivelul județului Giurgiu , privind pagubele create de vremea secetoasă,  măsurile ce vot fi luate imediat și care sunt localitățile  grav afectate, directorul Direcției pentru Agricultură a județului Giurgiu, Petra Ochișor ne-a spus:

Avem Rapoarte operative de la Putineiu, Giurgiu, Izvoarele și Gogoșari. Este în derulare procedura de constituire prin ordin de prefect a comisiilor de constatare și evaluare. Urma ca  marți, 19 iulie, să se emită ordinul de prefect și de miercuri să  se înceapă verificarea…

Din rapoartele primite de la UAT-urile județului până la acest moment avem comuna Putineiu cu 80% – porumb 673 ha, floarea soarelui 200 ha,   Giurgiu cu 70%  la porumb 44 ha,  Gogoșari cu 60% la porumb  pentru 739 ha și floarea soarelui 305 ha,  Izvoarele cu 70% la porumb – 87 ha și floarea  soarelui 202 ha.

Directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor menționa totodată că se va ține cont la constatări  de evaluări de tehnologii, de culturi pentru irigat și neirigat, plus că se va face o nouă verificare, puțin mai târziu…

(Jurnal)